FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Fodbold og folkemordshistorie

Fodbold og folkemordshistorie

Josip Šimunić fejrer en scoring for sin klub, Dinamo Zagreb, i 2014. I 2013 fejrede Šimunić en kroatisk landsholdssejr ved at råbe den fascistiske hilsen ’Za dom spremni’ (beredt for fædrelandet), som blev brugt af den kroatiske bevægelse Ustasha. Under Anden Verdenskrig samarbejdede Ustasha med Nazisterne, bidrog til Holocaust, og begik folkemord mod serbere, jøder og romaer i Kroatien og Bosnien.

Om materialet
Dette materiale undersøger, hvordan folkemordshistorie er blevet brugt i eks-jugoslavisk fodboldkultur. Formålet med materialet er at gøre opmærksom på, hvordan vi omgås vores voldelige historie, hvad vi kan lære af den, og hvordan vi kan undgå at den gentager sig. Materialet har til hensigt at få elever på ungdomsuddannelserne til at reflektere over historiebrug og folkemordshistorie, andetgørelse og dehumanisering. Det er problemstillinger, som også er relevante i dag, hvor vi skal forholde os til trusler mod demokratiet, radikalisering, nationalistiske regeringer og hadefuld og intolerant retorik.

Målgruppe og vejledning
Materialet retter sig til elever i gymnasiet og på andre ungdomsuddannelser til undervisning i faget historie og samfundsfag. Materialet består af:
– en introvideo om Jugoslaviens historie og rammesætning af problemstillingen samt cases.
– en kort tekst med gennemgang af Jugoslaviens historie
– tre korte videoer der beskriver de tre cases samt kildeliste til cases
– kildemateriale
– en lærervejledning til brug af materialet.

Alle tekstdokumenter findes nederst på siden.

Video om Jugoslaviens historie og rammesætning af de tre cases:

Videoer med præsentationer af de tre cases:

Undervisningsmaterialet er udarbejdet som en del af forskningsprojektet AgainNeverAgain, som tilstræber at udvikle undervisningsformer, der adresserer vores historiske erfaringer med folkemord, etnisk udrensning og stigmatisering af minoriteter, og bruger dem til at styrke fredelig udvikling og tolerance i Europa. Undervisningsmaterialet er baseret på vores egen forskning i kollektiv erindring, historiebrug og populærkultur i Kroatien og Serbien.

Kontakt: tors-brobygning@hum.ku.dk

Praktisk info

Online
Gymnasie
Historie, Samfundsfag
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Det Humanistiske Fakultet
logo footer

Tilmelding til Fodbold og folkemordshistorie

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.