Korte explainers fra eksperter til elever

Hvad er populisme egentlig? Hvorfor blev det lige engelsk, der blev det dominerende globale lingua franca? Og hvad definerer Romantikken som litterær periode?

Det – og meget andet – kan du få svar på i podcasten Vi elsker eksperter!, som giver indblik i centrale emner inden for de områder, der forskes i på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk.

I en uformel samtale stiller værten nysgerrige spørgsmål og får eksperternes svar, så du er helt opdateret med den seneste viden på området. Du finder alle fem afsnit af podcasten her: Vi elsker eksperter!

#1 Romantikken

Hvad er Romantikken? Hvorfor hedder det egentlig Romantikken? Og hvad kendetegner denne litterære tidsperiode? I denne episode af Vi elsker eksperter! har vi Robert Rix, lektor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, med i studiet til en snak om Romantikken. Robert fortæller om, hvornår perioden havde sin storhedstid og svarer på relevante spørgsmål omkring Romantikken som periode.

Robert kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om romantikken:

• Songs of Innocence and of Experience af William Blake fx udgivet Penguin Classics, 2017.
  • Frankenstein af Mary Shelley, 1818.
  • Alladin – eller den forunderlige lampe af Adam Oehlenschläger fx udgivet af Gyldendal, 2017.

#2 Populisme

Populisme er et begreb, som ofte nævnes i forbindelse med politik og magtforhold. I denne episode af Vi elsker eksperter! udfolder Simon Cecchin Birk, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, populismebegrebet og dets rolle i politik. Simon svarer blandt andet på om der er bestemte træk, der definerer en populistisk politiker og gør dig klogere på alt det, populisme er og ikke er.

Simon kommer med fire anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om populisme:

• The Populist Zeitgeist af Cas Mudde, 2004.
  • Populism: A Very Short Introduction af Cas Mudde og Cristóbal Rovira Kaltwasser udgivet af Oxford University press, 2017.
  • Berlusconi og den moderne fyrste af Gert Sørensen udgivet af Museum Tusculanums, 2008.
  • 1992 (TV-serie) fra 2015. Kan streames online.

#3 Engelsk som det globale lingua franca

Engelsk dominerer både i Danmark og i resten af verden, hvorfor sproget også omtales som ”det globale lingua franca”. I denne episode af Vi elsker eksperter! er Dorte Lønsmann, lektor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, med i studiet til en snak om, hvad et lingua franca egentlig er og hvorfor det lige blev engelsk. Dorte fortæller også om den rolle engelsk spiller i Danmark og hvilke problematikker, der er forbundet med det engelske sprogs status.

Dorte kommer med to anbefalinger til dig, der gerne vil vide mere om engelsk som det globale lingua franca:

• Danskerne og det engelske sprog af Bent Preisler, 1999.
  • “English and Globalisation in Denmark: A Changing Sociolinguistic Landscape”. Læs mere her: https://cip.ku.dk/nyheder/2021/nyt-projekt-english-and-globalisation-in-denmark-a-changing-sociolinguistic-landscape/.

#4 Oplysningstiden

Bliv klogere på Voltaire, Frederik den 7., og hvordan oplysningstiden kom til udtryk i Europa og i særdeleshed i Danmark. I denne episode af Vi elsker eksperter! fortæller Jytte Lyngvig, ph.d.-studerende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, sjove og interessante historier om oplysningstiden og giver et indblik i, hvordan perioden trækker tråde til i dag.

Jytte kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om oplysningstiden:

• Oplysningens verden: Idé, historie, videnskab og kunst udgivet på Århus Universitetsforlag, 2017.
  • Livlægens besøg af Per Olov Enquist, 2010.
  • Candide af Francois de Voltaire, 1759.

#5 Murens fald

Hvorfor blev Berlinmuren opført? Og hvorfor blev den væltet? Og hvordan er det lige den Kolde Krig hænger sammen med det hele? I denne episode af Vi elsker eksperter! gør Detlef Siegfried, professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, dig klogere på Berlinmurens fald, de konsekvenser muren havde for tyskerne og de magtforhold, der dominerede Tyskland omkring perioden.

Detlef kommer med tre anbefalinger til dig, som gerne vil vide mere om Berlinmurens fald:

• Good Bye, Lenin! Film fra 2003.
  • Die Mauer: Errichtung, Überwindung, Eringerung af Klaus-Dietmar Henke, 2011.
  • The Cold War: A World History af Odd Arne Westad, 2017.

Du finder alle fem afsnit af podcasten her: Vi elsker eksperter!

Gymnasie

fokussupport@adm.ku.dk

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de enkelte tilbud, så skriv direkte til arrangøren.

Du finder kontaktinformationen under det enkelte tilbud.

Tilmelding til Korte explainers fra eksperter til elever

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.