Korte explainers fra eksperter til elever
Hvad er populisme egentlig? Hvorfor blev det lige engelsk, der blev det dominerende globale lingua franca? Og hvad definerer Romantikken som litterær periode?
Det – og meget andet – kan du få svar på i podcasten Vi elsker eksperter!, som giver indblik i centrale emner inden for de områder, der forskes i på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk.
I en uformel samtale stiller værten nysgerrige spørgsmål og får eksperternes svar, så du er helt opdateret med den seneste viden på området.
Du finder alle afsnit af podcasten her: Vi elsker eksperter!
#1 Romantikken
Hvad er Romantikken? Hvorfor hedder det egentlig Romantikken? Og hvad kendetegner denne litterære tidsperiode? I denne episode af Vi elsker eksperter! har vi Robert Rix, lektor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, med i studiet til en snak om Romantikken. Robert fortæller om, hvornår perioden havde sin storhedstid og svarer på relevante spørgsmål omkring Romantikken som periode.
Robert kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om romantikken:
- Songs of Innocence and of Experience af William Blake fx udgivet Penguin Classics, 2017.
- Frankenstein af Mary Shelley, 1818.
- Alladin – eller den forunderlige lampe af Adam Oehlenschläger fx udgivet af Gyldendal, 2017.
#2 Populisme
Populisme er et begreb, som ofte nævnes i forbindelse med politik og magtforhold. I denne episode af Vi elsker eksperter! udfolder Simon Cecchin Birk, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, populismebegrebet og dets rolle i politik. Simon svarer blandt andet på om der er bestemte træk, der definerer en populistisk politiker og gør dig klogere på alt det, populisme er og ikke er.
Simon kommer med fire anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om populisme:
- The Populist Zeitgeist af Cas Mudde, 2004.
- Populism: A Very Short Introduction af Cas Mudde og Cristóbal Rovira Kaltwasser udgivet af Oxford University press, 2017.
- Berlusconi og den moderne fyrste af Gert Sørensen udgivet af Museum Tusculanums, 2008.
- 1992 (TV-serie) fra 2015. Kan streames online.
#3 Engelsk som det globale lingua franca
Engelsk dominerer både i Danmark og i resten af verden, hvorfor sproget også omtales som ”det globale lingua franca”. I denne episode af Vi elsker eksperter! er Dorte Lønsmann, lektor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, med i studiet til en snak om, hvad et lingua franca egentlig er og hvorfor det lige blev engelsk. Dorte fortæller også om den rolle engelsk spiller i Danmark og hvilke problematikker, der er forbundet med det engelske sprogs status.
Dorte kommer med to anbefalinger til dig, der gerne vil vide mere om engelsk som det globale lingua franca:
- Danskerne og det engelske sprog af Bent Preisler, 1999.
- “English and Globalisation in Denmark: A Changing Sociolinguistic Landscape”. Læs mere her: https://cip.ku.dk/nyheder/2021/nyt-projekt-english-and-globalisation-in-denmark-a-changing-sociolinguistic-landscape/.
#4 Oplysningstiden
Bliv klogere på Voltaire, Frederik den 7., og hvordan oplysningstiden kom til udtryk i Europa og i særdeleshed i Danmark. I denne episode af Vi elsker eksperter! fortæller Jytte Lyngvig, ph.d.-studerende på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, sjove og interessante historier om oplysningstiden og giver et indblik i, hvordan perioden trækker tråde til i dag.
Jytte kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om oplysningstiden:
- Oplysningens verden: Idé, historie, videnskab og kunst udgivet på Århus Universitetsforlag, 2017.
- Livlægens besøg af Per Olov Enquist, 2010.
- Candide af Francois de Voltaire, 1759.
#5 Murens fald
Hvorfor blev Berlinmuren opført? Og hvorfor blev den væltet? Og hvordan er det lige den Kolde Krig hænger sammen med det hele? I denne episode af Vi elsker eksperter! gør Detlef Siegfried, professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, dig klogere på Berlinmurens fald, de konsekvenser muren havde for tyskerne og de magtforhold, der dominerede Tyskland omkring perioden.
Detlef kommer med tre anbefalinger til dig, som gerne vil vide mere om Berlinmurens fald:
- Good Bye, Lenin! Film fra 2003.
- Die Mauer: Errichtung, Überwindung, Eringerung af Klaus-Dietmar Henke, 2011.
- The Cold War: A World History af Odd Arne Westad, 2017.
#6 Det er crazy med alle de anglicismer!
Nice, cringe og crazy er det man kalder anglicismer, dvs. låneord fra engelsk. Anglicismer præger i høj grad moderne dansk, og lån fra engelsk kommer også til udtryk i sætningskonstruktioner samt de nye måder, vi bruger ord på. I denne episode har vi inviteret Henrik Gottlieb, emeritus, ph.d. & dr. phil. fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet, til at gøre os klogere på, hvordan anglicismer opstår, hvor udbredt de er, hvordan de påvirker dansk og meget mere. Henrik kommer desuden med fire anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om anglicismer:
- Echoes of English af Henrik Gottlieb, 2020.
- Yes det er coolt fra Moderne Importord i Dansk, Sprognævnets konferenceserie bind 6, 2019.
- Engelsk i dansk – er det et must? af Knud Sørensen, 1995.
- GLAD – Global Anglicism Database Network
#7 Hvordan du lærer et fremmedsprog og accepterer dine fejl
I denne episode af Vi elsker eksperter! har vi Jan Juhl Lindschouw, lektor og forsker i fransk grammatik og lingvistik på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, med i studiet til en snak om, hvordan man bedst lærer et fremmedsprog. Vi taler blandt andet om, hvordan man bedst kommer i gang med at lære et nyt sprog, og hvad der er vigtigt at fokusere på i læringsprocessen. I episoden vender vi også, hvordan du bedst accepterer dine sproglige fejl, når du begår dig på et fremmedsprog, samt at fejl er en naturlig del af det at lære. Jan kommer med to anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om, hvordan man lærer et fremmedsprog:
- Fremmedsprog i gymnasiet redigeret af Hanne Leth Andersen, Susana Silvia Fernandez, Dorte Fristrup og Birgit Henriksen, 2014.
- Hvorfor gør jeg det, jeg gør? Refleksionshåndbog for sproglærere af Birgit Henriksen, Susana Silvia Fernandez, Hanne Leth Andersen og Dorte Fristrup, 2020.
#8 A beginner’s guide: Det amerikanske valgsystem
Er du også lidt forvirret omkring det amerikanske valgsystem? Ved du hvad delegerede egentlig er? Eller måske undrer du dig over, hvor meget magt den amerikanske præsident har? Og hvordan det kan være, at Trump vandt valget i 2016 selvom han ikke fik flest stemmer. Disse spørgsmål og mange flere bliver besvaret i denne episode af Vi elsker eksperter!, hvor Joe Goddard, lektor i Amerikanske studier på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet, er eksperten. Joe kommer med tre anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om det amerikanske valgsystem:
- Contemporary United States: Democracy at the Crossroads af Joseph Goddard og Russell Duncan, 2022.
- Voting and elections
- Understanding America’s electoral college
OBS! Denne episode blev optaget i starten af 2023. Derfor er kandidatfeltet til valget i 2024 mere sikkert i dag, end det var for seks måneder siden, da podcasten blev optaget.
#9 Tyskland, det ukendte naboland
Hvad er Danmarks relation egentlig til Tyskland? Hvilken status har det tyske sprog i Danmark? Og hvordan har dette ændret sig gennem tiderne? Disse spørgsmål, og mange flere, får du svar på i denne episode af Vi elsker eksperter!, hvor Anna Sandberg, Lektor i Tysk på Københavns Universitet, er med i studiet til en snak om relationen mellem Danmark og Tyskland før og nu. Og så kommer Anna selvfølgelig også med anbefalinger til dig, der ønsker at vide mere om relationen mellem Danmark og Tyskland:
- Tysk kulturhistorie fra 1648 til i dag af Anna Sandberg Rasmussen og Detlef Siegfried (2. udg.), 2021.
- Dansk-tyske krige. Kulturliv og kulturkampe redigeret af Anna Sandberg og Torben Jelsbak, 2020.
- Berlin som tysk rigshovedstad af Georg Brandes, 1885 (genudgives i 2023 med kommentarer).
- Sange om stilhed og hjem af Anne Lise Marstrand-Jørgensen, 2022.
#10 Tyrefægtning og fodbold: Kan populærkultur virkelig være kultur?
Hvad gør kultur til kultur, hvad er en kulturel markør , og hvordan skelner vi mellem kultur og populærkultur? Vi har Katrine Helene Andersen, lektor i spansk på Københavns Universitet, i studiet til at gøre dig klogere på spansk kultur, tyrefægtning nu og gennem historien samt til at forklare dig, hvad fodbold egentlig har med kultur at gøre. Katrine kommer selvfølgelig også med anbefalinger til dig, der ønsker at lære mere om kulturbegrebet, tyrefægtning og spansk kultur:
- Death and Money in the Afternoon: A History of the Spanish Bullfight af Adrian Schubert, 1999
- Blood Sport: A Social History of Spanish Bullfighting af Timothy Mitchell, 1991
- Corridas de toros af Mariano José de Larra, 1828
- Death in the Afternoon af Ernest Hemingway, 1932
- A Revolt of the Masses: Culture and Modernity in Early 20th Century Spain: From Bullfights to Football Games af Katrine Andersen, 2017
#11 Likes og livet: Sociale mediers indflydelse på unge
Hvordan kommunikerer unge på sociale medier? Hvilken effekt har den digitale kommunikation på unges sociale fællesskaber og dynamikker? Er det faktisk sådan, at unges identitet er afhængig af deres tilstedeværelse på sociale medier? I dette afsnit af Vi elsker eksperter! dykker vi ned i unges færden, vaner og identitet på sociale medier. Johanne Kirkeby, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, gør dig klogere på, hvordan det virtuelle liv spiller en stor rolle i dag, og hvordan sociale og digitale medier kan gå hen og blive både kulturel og social kapital. Johannes anbefalinger til dig, der gerne vil vide mere om mediekommunikation:
- Podcast: Cybernauterne.
- Frederik forklarer internettet, Zetland.
- Sociale medier og sprog af Andreas Candefors Stæhr og Kristine Køhler Mortensen, 2018.
#12 Frankenstein – det udødelige monster
”Frankenstein – eller den moderne Prometheus” blev udgivet af Mary Shelley i 1818, men er stadig en yderst relevant roman i kraft af dens temaer. Romanen rummer både Sci-Fi-elementer, biomanipulation, gotisk uhygge og den eviggyldige diskussion om det gode mod det onde. Lyt med i dette afsnit af Vi elsker eksperter! hvor Katrine Wonge, ph.d.-stipendiat på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet, levende fortæller om den gotiske genre, om tematikkerne i Frankenstein, hvem Mary Shelley var og meget mere. Katrines anbefalinger til dig, der gerne vil udforske den gotiske genre:
- The Mysteries of Udolpho af Ann Radcliff, 1794.
- The Monk af Matthew Lewis, 1796.
- The Italian, Ann Radcliff, 1796.
- Dr. Jekyll & Mr. Hyde, 1886.
#13 Kvinder, blæk og magt: Victoriatidens litterære stemmer
I Victoriatiden, en tid hvor Storbritannien ekspanderer og den industrielle revolution buldrer derudad, bryder et væld af kvindelige forfattere og skribenter frem. Hvem var disse kvinder? Hvad definerer perioden, de bryder frem i? Og hvad er med til at gøre, at de stadig har stor litterær indflydelse i dag? Lyt med i dette afsnit af Vi elsker eksperter! hvor Lene Østermark-Johansen, professor på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet giver et spændende indblik i en tidsperiode fuld af forandringer og en litterær periode, der på mange måde var revolutionerende. Lenes anbefalinger til dig, der har lyst til at opdage Victoriansk litteratur skrevet af kvindelige forfattere:
- The Tenant of Wildfell Hall af Anne Brontë.
- Lady Audley’s Secret af Mary Elizabeth Braddon.
- Middlemarch af George Elliot.
#14 Frankrig i frit fald? Højrefløjens hævn og den folkelige frustration
I Frankrig, og Europa generelt, opleves der en stigende politisk højredrejning. I denne episode af Vi elsker eksperter! ser vi nærmere på højredrejningen i Frankrig guidet af Jørn Boisen, lektor i Fransk på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet. Vi vender både den nuværende politiske situation i Frankrig og den uvisse fremtid, hvor demokratiet er på spil. Jørn giver et spændende indblik i de samfundsmæssige strukturer og værdier, som ligger til grund for det store skift, som måske er på vej. Jørns anbefalinger til dig, der har lyst til at vide endnu mere om Fransk politik:
- Den rystede republik: Hvad i alverden er der galt med Frankrig? af Aske Munck, 2020.
- Revolution Française – Emmanuel Macron and the quest to reinvent a nation af Sophie Pedder, 2019.
- Comprendre Le Malheur Français af Marcel Gauchet, 2016.
Du finder alle afsnit af podcasten her: Vi elsker eksperter!