FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

ONLINEFORLØB: Bakterier og vira

ONLINEFORLØB: Bakterier og vira

Undervisningsforløbet sætter fokus på bakterier og hvordan vi kan undgå kontamination i hverdagen. Det sker gennem 3 delforløb af hver 1,5 time. De 3 delforløb kan tages i rækkefølge som et sammenhængene forløb, men de kan også tages hver for sig som enkelte moduler.

Booker du forløbet “Bakterier og bekæmpelse”, skal dine elever på forhånd have nogle materialer klar.

Materialelisten til dette delforløb kan du finde her.


OBS: Når du booker forløbet bedes du skrive i kommentarfeltet i bookingen, hvilket delforløb du ønsker. 


De 3 delforløb er:

1. Bakterier og bekæmpelse

Her vil eleverne vil blive introduceret til bakteriecellers opbygning, hvor de findes og hvilke funktioner bakterier kan have. Desuden gennemgås forskellige metoder til at undgå kontamination – både i industrien og i hjemmet. Målet er at give eleverne en mere nuanceret forståelse af bakterier, mens de samtidig lærer de videnskabelige årsager til vigtigheden af håndvask og anvendelse af håndsprit.

I undervisningen indgår et elevforsøg, som demonstrerer funktionen af sæbe med udgangspunkt i hydrofili/fobi, samt en snak om industrielle metoder til dekontamination, såsom pasteurisering og konservering. Desuden igangsættes et hjemmeforsøg, som omhandler kontamination af fødevarer. Dette kræver en kort opsamling efter en uges tid, som både kan varetages af læreren alene eller af en underviser fra Skoletjenesten i forbindelse med et andet forløb. Som afslutning på dagen er der lavet en online quiz, der vil blive gennemgået af underviseren.

2. Vira

Her vil eleverne få en grundlæggende forståelse for, hvordan virus er opbygget, og hvordan de adskiller sig fra bakterier og andre former for liv, med fokus på deres faktiske kemiske opbygning. Vi diskuterer kendte typer af virus og elevernes kendskab til disse, samt hvilke konsekvenser virus har, og hvordan vi kan forebygge dem.

Vi bruger Corona virus som et fundament for at forstå, hvorfor vi gør de ting vi gør idag for at undgå spredning, herunder hvordan vi bekæmper den med desinficeringsmidler som håndsprit. Vi vil komme ind på, hvordan vi gør håndsprit mere effektiv, hvilket vi vil forklare ved brug af kemiske formler og vise ved et demonstrationsforsøg.

Vi vil snakke kort om vacciner, og hvorfor der ikke findes medicin, der kan nedkæmpe virus effektivt, når først den er inde i vores krop. Herunder vil vi komme ind på begreber som evolution og mutation – igen med relation til Corona virus.

Vi vil nævne nyttige virus, som har potentiale som ny banebrydende medicin, og til slut vil der være en fælles opsamlende quiz.

3. Medicin og vacciner

Her vil vi dykke ned i medicinens verden, og gå på opdagelse i hvorfor og hvordan vi bliver syge, og hvad der skal til for, at man bliver rask igen. I dette delforløb kigger vi nærmere på, hvordan medicin og vacciner bliver udviklet, og hvordan de samarbejder med kroppens immunforsvar i at bekæmpe sygdomme.

Vi vil undersøge, hvordan de nye COVID-19 vacciner virker på forskellige måder, og derudover vil vi kigge nærmere på medicintyper såsom smertestillende og antidepressiver.

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Science Skoletjeneste
skoletjenesten@science.ku.dk
logo footer

Tilmelding til ONLINEFORLØB: Bakterier og vira

Indlæser ...

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.