Verdens ældste litteratur: Fortællingen om Gilgamesh

• Varighed: 25 minutters online oplæg efterfulgt af 20 minutters spørgsmål og diskussion
  • Niveau: Historie A, Religion A, B og C, Dansk
  • Nøgleord: Oldtidshistorie, religion og mytologi, kulturmøde, Mesopotamien, kileskrift, verdenslitteratur, litteraturhistorie.

Billede 1: Stenrelief, som viser Gilgamesh (oprindeligt fra Dur-Sharruken, Irak. Louvre Museum). Photo: Nicole Brisch

Billede 2: Den 11. tavle af Gilgamesh Eposset, © The British Museum

Om oplægget

I 2019 præsenterede den danske digter Morten Søndergaard og assyriolog Sophus Helle en ny oversættelse af verdens første epos til stor ros i de danske medier. Eposset, eller fortællingen, handler om helten Gilgamesh, der var konge i byen Uruk i oldtidens Mesopotamien (det nuværende Irak), og hans forsøg på at blive udødelig. Men hvem var Gilgamesh egentlig? Hvad er et epos? Og hvornår og hvordan blev det skrevet ned?

De første litterære historier om Gilgamesh blev allerede skrevet ned omkring 2000 f.v.t. De blev skrevet med kileskrift, som er et af verdens ældste skriftsystemer, der blev ridset ind i små lertavler. Gilgamesh var, ligesom andre mytiske helte, højst sandsynlig ikke en historisk person, da han ofte beskrives som en tredjedel menneske, og to tredjedel gud.

Sådan bruger du oplægget i undervisningen

Oplægget undervises af lektor, Nicole Brisch og Ph.d.-kandidat Rasmus Aarslev, Assyriologi på Københavns Universitet. Oplægget tager ca. 25 minutter m. powerpoints efterfulgt af 20 minutters spørgsmål og diskussion.

Emnet dækker kernestof fra bekendtgørelsen i forhold til bl.a.:

• verdenshistorien fra antikken til idag
  • historiebrug og –formidling
  • historiefaglige teorier og metoder
  • religionernes centrale fænomener
  • religionsfagligt emne og metode.

Oplægget kan bruges som opstart eller supplement til et kortere eller længere historisk forløb om oldtidskulturer, religion og mytologi eller verdenslitteratur. Det faglige oplæg om Gilgamesh egner sig desuden til en undersøgelse af verdenslitteratur i oversættelse. Som supplerende materiale anbefales ”Gilgamesh. En oversættelse fra akkadisk”, ved Sophus Helle og Morten Søndergaard, Gyldendal (2019).

Kontakt og tilmelding

Hvis du vil vide mere og tilmelde din klasse, er du meget velkommen til at kontakte Tippe Eisner på mail:

tors-brobygning@hum.ku.dk

Det Humanistiske Fakultet