Human Rights in an illiberal state: abortion rights in Poland

Hundreds of thousands of people protest in the streets after an anti-abortion ruling in Poland in 2020

• Varighed: 25 minutters online oplæg efterfulgt af 20 minutters spørgsmål og diskussion
  • Niveau: Historie A og samfundsfag A, B og C
  • Nøgleord: Poland, history, contemporary times, law, populism, political protest

Om oplægget

In 2016, an extremist right-wing and populist party took power in Poland and they immediately started making drastic changes to the country even affecting the constitution. They attacked the courts and appointed their own judges, they attacked the media, and they made one thing very clear: they would do everything to limit or completely dismantle any abortion rights remaining in the country.

In this class, we will discuss the history of abortion rights in Poland, a country that has gone from having the most liberal rights in Europe to the most restrictive in a matter of decades. We will also spend some time discussing the history of protest culture in Poland and learn about the many protests that have followed various rulings on abortion right infringement over the past few years in Poland. We will listen to music and watch images from protests that occurred in 2020 and discuss how an illiberal state can so violently disregard the will of the people.

Hvordan bruger du oplægget i undervisningen?

Oplægget undervises af Anna Krakus, tenure track adjunkt på polsk, Østeuropastudier på Københavns Universitet. Oplægget afholdes på engelsk, men spørgsmål kan stilles på dansk.

Emnet dækker kernestof fra bekendtgørelsen i forhold til bl.a.:

• Verdenshistorie
  • Europæisk historie
  • Samfundsvidenskab
  • Samfund

Oplægget kan bruges til en enkelt undervisningsgang, hvor klassen skal arbejde med polsk populisme og politisk historie eller det kan indgå i et længere forløb om politisk kultur og om Polens og Østeuropas historie.

Kontakt og tilmelding

Hvis du vil vide mere og tilmelde din klasse, er du meget velkommen til at kontakte Tippe Eisner på mail:

tors-brobygning@hum.ku.dk

Det Humanistiske Fakultet