Erobringen af Mexico. Nye kilder til kulturmødet der ændrede verden

• Varighed: 25 minutters online oplæg efterfulgt af 20 minutters spørgsmål og diskussion
  • Niveau: Historie A
  • Nøgleord: Historie, kulturmøde, Mexico, 1500-tallet, kildekritik, etnocentrisme

Om oplægget

For ca. 500 år siden var den helt store nyhed i Europa, at et nyt kontinent var blevet fundet. En helt ny og ukendt verden på den anden side af Atlanterhavet. Opdagelsen af nye folk og kulturer i fx Mexico ændrede grundlæggende menneskers syn på verden, og førte en række religiøse, filosofiske og videnskabelige diskussioner med sig.

Men hvad skete der egentlig, da europæerne mødte indianske civilisationer som aztekerne og mayaerne? Hvilket kildemateriale har historikere traditionelt benyttet sig af og hvorledes udfordres gamle forestillinger i mødet med bl.a. kilder på indianske sprog? Og hvilken betydning har hele fremstillingen af erobringshistorien, herunder spaniernes og indianernes rolle i den, for nutidige og fremtidige forhold i Mexico? Dette er nogle de emner oplægget vil berøre, ud over en kort introduktion til det præcolumbianske Mexico og erobringshistorien.

Hvordan bruger du oplægget i undervisningen?

Oplægget undervises af lektor Jesper Nielsen fra Indianske sprog og kulturer på Københavns Universitet. Oplægget tager ca. 25 minutter m. powerpoints efterfulgt af 20 minutters spørgsmål og diskussion.

Emnet dækker kernestof fra bekendtgørelsen i forhold til bl.a.:

• hovedlinjer i verdens historie fra antikken til i dag
  • kulturer og kulturmøder i verdens historie
  • globalisering
  • historiebrug og –formidling
  • historiefaglige teorier og metoder.

Oplægget er tænkt til at bruges som opstart eller supplement til et kortere eller længere forløb (evt. i kombination med Jesper Nielsens undervisningsbog Opdaget? Mødet mellem indianere og europæere i 1500-tallets Mexico, 2018, Columbus), om den europæiske kolonisering i det 15. og 16. århundrede med fokus på erobringen af den ”nye” verden, eller som enkeltstående nedslag.

Kontakt og tilmelding

Hvis du vil vide mere og tilmelde din klasse, er du meget velkommen til at kontakte Tippe Eisner på mail:

tors-brobygning@hum.ku.dk

Billede: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/The_Conquest_of_Tenochtitlan

Det Humanistiske Fakultet
studerendeforendag@hum.ku.dk

Tilmelding til Erobringen af Mexico. Nye kilder til kulturmødet der ændrede verden