FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Gratis foredrag om antikken

Gratis foredrag om antikken

Afdeling for Græsk og Latin tilbyder 2 timers foredrag om forskellige emner, som kan gøre dig og din klasse klogere på emner som fx:

Græsk i dansk (myter i litteratur)
Narcissist, Sisyfosarbejde, omikronvariant. Det antikke Grækenlands sprog og kultur har sat sig mangfoldige spor i vores sprog og kultur. Dette foredrag vil præsentere og diskutere en palet af punkter, hvor det græske kan spores i det danske.

Grønne Grækere? Filosoffer fra fortiden om fremtiden, forbruget og forholdet til dyrene.
Har vi et ansvar over for fremtidige generationer? Bør vi sætte grænser for vores forbrug? Har vi en forpligtelse over for dyrene? Foredraget introducerer til en række antikke filosoffer og deres svar på disse spørgsmål.

Sapphos digte (patriarkat, sex, oversættelse)
Sappho (eller Sapfo) er den første og største kvindelige lyriker i antikken. Men hvorfor er Sappho så god? Hvad betyder det for hendes digte, at hun var kvinde – og at hun skriver erotisk poesi til kvinder? Dette foredrag fokuserer på Sapphos poetiske kunst i dens kulturelle kontekst. Vi vil blandt andet diskutere, hvad det vil sige at være queer i tidlige græske samfund, og hvilken betydning Sappho har haft for senere europæisk kærlighedsdigtning.

Demokrati, valg, propaganda
Politik i antikken havde mange lighedspunkter med vores – og så alligevel! Her kan man komme til at høre nærmere om, hvordan antikkens demokrati var indrettet, og på hvilke punkter det fungerede bedre og dårligere end i dag – og også om antik politiks mørkere sider, som f.eks. justitsmord og imperieudøvelse, en økonomi bygget på undertrykkelse, politiske grupperinger, attentater, klikedannelser, politisk propaganda og borgerkrig.

Antikkens skyggesider
Antikken er alfabetets opfindelse, dyb filosofi, formfuldendt retorik, gruopvækkende tragedier og majestætisk arkitektur. Men antikken har også sine skyggesider. Samfundet var gennemført patriarkalsk, utallige mennesker blev slavegjort, fremmede blev opfattet som uciviliserede barbarer, krigsførelsen var blodig og grusom, og såvel grækere som romere invaderede nabofolk og indlemmede dem i imperier. Skyggesiderne er ligeså meget antikken som alle de uomtvistelige værdier, vi har arvet fra grækerne og romerne.

Tilmelding
Hvis du er interesseret i et foredrag, bedes du kontakte afdelingens faglige koordinator Heine Hansen, der vil formidle kontakt mellem gymnasiet og en foredragsholder. Foredragene leveres kvit og frit af forskerne, således at den eneste udgift, dit gymnasium vil have, er eventuelle rejseomkostninger for foredragsholderen.

Praktisk info

Ud af huset
Gymnasie
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.
fokussupport@adm.ku.dk

WEB

Om websitet

Cookies og privatlivspolitik

Tilgængelighed

Kontakt

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de enkelte tilbud, så skriv direkte til arrangøren.

Du finder kontaktinformationen under det enkelte tilbud.

logo footer

Tilmelding til Gratis foredrag om antikken

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.