FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Stereokemi og lægemiddeludvikling

Stereokemi og lægemiddeludvikling

Indhold:

En stor del af de lægemiddelstoffer, der findes på markedet, eksisterer som enantiomere forbindelser – dvs. spejlbilledformer.
Høj stereokemisk renhed er vigtig, så virkningen af det uønskede spejlbilledmolekyle begrænses.

Enantiomere forbindelser er kemisk og fysisk set identiske molekyler bortset fra den 3-dimensionelle opbygning. Som følge af denne forskel kan to enantiomere i visse tilfælde påvirke den menneskelige organisme på hver sin måde og dermed udløse vidt forskellige farmakologiske virkninger. Disse forhold spiller en vigtig rolle i bestræbelserne på at udvikle nye og bedre lægemidler med færre bivirkninger.

I foredraget vil ovenstående stereokemiske betragtninger blive belyst og uddybet gennem eksempler fra den farmaceutiske industri. Derudover vil forskellige metoder til fremstilling af rene enantiomere forbindelser blive gennemgået.

I forbindelse med fremstillingen er det vigtigt at sikre, at den fremstillede enantiomer ikke indeholder væsentlige mængder af den uønskede enantiomer, altså har en høj stereokemisk renhed.

Kromatografisk adskillelse af enantiomerer og bestemmelse af stereokemisk renhed vil blive demonstreret gennem et praktisk eksempel.

Da emnet er bredt, kan vægtningen mellem fremstillingsmæssige og analytiske aspekter justeres efter den enkelte klasses ønske.

Supplerende materiale:
Underviser:

Tommy N. Johansen, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Praktisk info:

Et besøg på PharmaSchool består typisk af en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed). Du har mulighed for at tilvælge en rundvisning på PharmaSchool (½ time). Varigheden af et besøg er således mellem 1 ½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Teknisk er det desværre kun muligt pt. at booke ét foredrag i systemet (fokus.ku.dk). Når du tilmelder dig, skal du derfor i kommentarfeltet angive

–      Mulige alternative tidspunkter/dage for besøg. Vi undersøger naturligvis først om tidspunktet, du har angivet i selve tilmeldingen, kan lade sig gøre.

–      Hvilke andet foredrag, du eventuelt ønsker. Du bedes skrive tre eller fem forskellige foredrag (afhængig af om du ønsker ét eller to foredrag) i prioriteret rækkefølge.

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
besoegPHARMA@sund.ku.dk
logo footer

Tilmelding til Stereokemi og lægemiddeludvikling

Indlæser ...

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.