FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Skræddersyet medicin

Skræddersyet medicin

Indhold:

I dag gives stor set al medicin ud fra princippet ”one-size-fits-all”, dvs. patienter med samme sygdom behandles med samme dosis medicin.  Det betyder, at nogle patienter ikke har nogen effekt medens andre oplever ubehagelige bivirkninger. Alle reaktioner på medicin er personafhængige. Det er faktorer som livsstil, lever- og nyrefunktion, gener, køn og anden medicin der gives samtidigt, der påvirker den måde medicinen virker på.

For mange lægemiddelstoffer er det således en udfordring at opnå optimal effekt hos den enkelte patient, når man bruger standarddosering.

Udfordringerne er mest markante for  lægemiddelstoffer 1) der omdannes af mere end et leverenzym, 2) der omdannes til andre aktive lægemiddelstoffer og 3) hvor der er er kort fra den virksomme – til den giftige  dosis samt hos patienter, der modtager to eller flere lægemidler, der omsættes af det samme leverenzym.

Såkaldte farmakologiske biomarkører kan være nyttige værktøjer til at skræddersy dosis af sådanne lægemiddelstoffer. Den mest udbredte og mest anerkendte farmakologiske biomarkør i denne sammenhæng er nyrefunktionsestimat, men også estimater af lægemiddelstofkoncentration i blodet og estimater af aktiviteten af leverenzymer kan bruges som farmakologiske biomarkører.

Foredraget omfatter en gennemgang af:

  1. de faktorer, der påvirker effekten af medicin med fokus på lever- og nyrefunktion samt genetik.
  2. lægemiddelstoffer, der har stor risiko for at give individuel effekt.
  3. farmakologiske biomarkører, der kan anvendes til at skræddersy medicin til den enkelte person.
  4. hvordan man i klinikken bruger farmakologiske biomarkører til at individualisere den medicinske behandling.
Underviser:

Lona Christrup, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Praktisk info:

Et besøg på PharmaSchool består typisk af en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed). Du har mulighed for at tilvælge en rundvisning på PharmaSchool (½ time). Varigheden af et besøg er således mellem 1 ½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Teknisk er det desværre kun muligt pt. at booke ét foredrag i systemet (fokus.ku.dk). Når du tilmelder dig, skal du derfor i kommentarfeltet angive

–      Mulige alternative tidspunkter/dage for besøg. Vi undersøger naturligvis først om tidspunktet, du har angivet i selve tilmeldingen, kan lade sig gøre.

–      Hvilke andet foredrag, du eventuelt ønsker. Du bedes skrive tre eller fem forskellige foredrag (afhængig af om du ønsker ét eller to foredrag) i prioriteret rækkefølge.

 

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
besoegPHARMA@sund.ku.dk
logo footer

Tilmelding til Skræddersyet medicin

Indlæser ...

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.