Morfin – en 200 år gammel klassiker

Indhold:

Det smertestillende stof morfin udvindes fra opiumsvalmuen og var det første naturstof, der blev isoleret i ren form. Dette blev betragtet som en milepæl i udviklingen af farmakologi som en uafhængig disciplin inden for lægevidenskaben.

Det var den tyske farmaceut Friedrich Wilhelm Adam Sertürner, der i 1806 først isolerede og senere fremstillede morfin i ren form.

200 år efter isoleringen er morfin fortsat referencestoffet blandt opioider (stærke smertestillende lægemidler), og forskningen bringer stadig ny viden om stoffet og dets metabolitter, samt morfins plads i behandlingen af smerter.

På trods af, at vores viden om morfins virkning bliver stadig større, hersker der fortsat en del myter på området, blandt andet er det en udbredt misforståelse, at man bliver narkoman, hvis man får morfin mod sine smerter.

Foredraget vil omfatte:

1. Kort gennemgang af morfins historie.
  2. Beskrivelse af morfins fysisk-kemiske egenskaber og hvordan disse påvirker morfins fordeling i kroppen og dermed morfins virkning.
  3. Beskrivelse af morfins farmakologi; herunder virkningsmekanisme, ønskede virkninger (smertestillende effekt) og uønskede virkninger (bivirkninger) – bliver smertepatienter eksempelvis narkomaner, når de tager morfin?
  4. Beskrivelse af de forskellige lægemidler, der indeholder morfin, og hvordan lægemiddelformen (fx tablet og injektionsvæske) kan påvirke morfins effekt.
  5. Hvilke smerter er morfin-følsomme.
  6. Hvordan morfin rent praktisk anvendes til smertebehandling; illustreret ved gennemgang af en patienthistorie.
Underviser:

Lona Christrup, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Praktisk info:

Et besøg på PharmaSchool består typisk af en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed). Du har mulighed for at tilvælge en rundvisning på PharmaSchool (½ time). Varigheden af et besøg er således mellem 1 ½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Teknisk er det desværre kun muligt pt. at booke ét foredrag i systemet (fokus.ku.dk). Når du tilmelder dig, skal du derfor i kommentarfeltet angive

–      Mulige alternative tidspunkter/dage for besøg. Vi undersøger naturligvis først om tidspunktet, du har angivet i selve tilmeldingen, kan lade sig gøre.

–      Hvilke andet foredrag, du eventuelt ønsker. Du bedes skrive tre eller fem forskellige foredrag (afhængig af om du ønsker ét eller to foredrag) i prioriteret rækkefølge.

Besøg Pharma
besoegPHARMA@sund.ku.dk