FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Lægemidler mod hjernens sygdomme

Lægemidler mod hjernens sygdomme

Indhold:

Glutaminsyre er hjernens vigtigste stimulerende signalstof, som er involveret i mange vigtige funktioner som for eksempel indlæring og hukommelse.

Hvis koncentrationen af signalstoffet bliver for høj i hjernen, overstimuleres nervecellerne, og de går til grunde. Det sker i en række neurodegenerative sygdomme, som spænder fra den langsomt fremadskridende senilitet i Alzheimers sygdom til akutte hjerneskader, som opstår ved hjerneblødning og hjertestop.

Glutaminsyre aktiverer mange typer af receptorer, og for at beskytte hjernens nerveceller mod overstimulering er det vigtigt at udvikle lægemiddelstoffer med specifik virkning på de enkelte receptortyper.

Det er nu muligt at bestemme den tredimensionelle struktur af bindingsstedet i en glutaminsyrereceptor sammen med stoffer, der henholdsvis aktiverer eller blokerer receptorerne.

Foredragets fokus er en introduktion til begrebet “strukturbaseret lægemiddeldesign” – samt at introducere gymnasieeleverne for de metoder, der anvendes i forskningen. Foredraget lægger op til en aktiv diskussion med eleverne.

I stedet for et foredrag kan der også tilbydes en hands on-demonstration, hvor eleverne har mulighed for selv at gå på opdagelse i den rumlige struktur af receptoren ved hjælp af avancerede grafiske arbejdsstationer.

Underviser:

Jette Sandholm Kastrup, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Praktisk info:

Et besøg på PharmaSchool består typisk af en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed). Du har mulighed for at tilvælge en rundvisning på PharmaSchool (½ time). Varigheden af et besøg er således mellem 1 ½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Teknisk er det desværre kun muligt pt. at booke ét foredrag i systemet (fokus.ku.dk). Når du tilmelder dig, skal du derfor i kommentarfeltet angive

–      Mulige alternative tidspunkter/dage for besøg. Vi undersøger naturligvis først om tidspunktet, du har angivet i selve tilmeldingen, kan lade sig gøre.

–      Hvilke andet foredrag, du eventuelt ønsker. Du bedes skrive tre eller fem forskellige foredrag (afhængig af om du ønsker ét eller to foredrag) i prioriteret rækkefølge.

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
besoegPHARMA@sund.ku.dk
logo footer

Tilmelding til Lægemidler mod hjernens sygdomme

Indlæser ...

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.