Lægemidler mod hjernens sygdomme
Glutaminsyre er hjernens vigtigste stimulerende signalstof, som er involveret i mange vigtige funktioner som for eksempel indlæring og hukommelse.
Hvis koncentrationen af signalstoffet bliver for høj i hjernen, overstimuleres nervecellerne, og de går til grunde. Det sker i en række neurodegenerative sygdomme, som spænder fra den langsomt fremadskridende senilitet i Alzheimers sygdom til akutte hjerneskader, som opstår ved hjerneblødning og hjertestop.
Glutaminsyre aktiverer mange typer af receptorer, og for at beskytte hjernens nerveceller mod overstimulering er det vigtigt at udvikle lægemiddelstoffer med specifik virkning på de enkelte receptortyper.
Det er nu muligt at bestemme den tredimensionelle struktur af bindingsstedet i en glutaminsyrereceptor sammen med stoffer, der henholdsvis aktiverer eller blokerer receptorerne.
Foredragets fokus er en introduktion til begrebet “strukturbaseret lægemiddeldesign” – samt at introducere gymnasieeleverne for de metoder, der anvendes i forskningen. Foredraget lægger op til en aktiv diskussion med eleverne.
I stedet for et foredrag kan der også tilbydes en hands on-demonstration, hvor eleverne har mulighed for selv at gå på opdagelse i den rumlige struktur af receptoren ved hjælp af avancerede grafiske arbejdsstationer.
Underviser:
Jette Sandholm Kastrup, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi
Praktisk info
Et besøg på PharmaSchool består typisk af
- en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt
- et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed).
Du har derudover mulighed for at tilvælge en rundvisning der varer cirka ½ time. Varigheden af et besøg er således mellem 1½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.
Klik her for at booke dit besøg
Praktisk info
Universitetsparken 2
2100 København