Hvorfor – Hvorfor ikke – GMO og forbrugsvarer?

Forudsætninger: Biologi A. Kendskab til genteknologiteknikker. Vi forventer, at eleverne deltager aktivt og stiller spørgsmål til foredragsholderne.

Varighed:2,5 timer (45 min. foredrag + 45 min. diskussionsoplæg + tid til spørgsmål) + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser

Første del af besøget er et diskussionsoplæg om risici, etik og ikke mindst om Crispr- og GMO-debatten i medierne. Eksempler fra litterature vil blive gennemgået. Følgende spørgsmål vil blive adresseret: Er det farligt at spise GM-afgrøder? Kan gensplejsede planter påvirke økosystemerne? Hvordan gennemskuer man, om et argument bygger på et faktum eller en fiks idé?

I anden del af besøget vil eksempel fra egen forskning blive gennemgået. Specifikt omtales fjernelse af giftige stoffer fra sennepsplantens frøkage og dettes betydning for at udvikle den tørke-resistente sennepsplante til en afgrøde, som vil kunne klare klimaforandringerne, og have potentiale til at erstatte rapsplanten. Dette omfatter nye forædlingsteknikker f.eks. Crispr-Cas9 mm. Hvordan identificerer funktionen af et gen? Hvordan sættes genet ind i plantens arvemasse (f.eks.  Agrobakterium-medieret transformation), og hvordan selekteres og evalueres de planter, som har fået indsat et gen.

Vælger I dette foredrag, får I automatisk et oplæg om SCIENCEs uddannelser.

Materiale til forberedelse:

Biologi i udvikling – B niveau.

Forfattere:Marianne Frøsig, Kirsten Hede, Frank Grønlund Jørgensen, Paul Paludan-Müller

Vi har lukket for tilmeldingen, men åbner igen i slutningen af august. Du kan fortsat se, hvilke øvelser og foredrag, vi har haft programmet i undervisningsåret 2021/22. Listen opdateres løbende – det præcise udbud kan ses, når vi åbner efter sommerferien. Vi sender besked ud med gymnasiebesøgsordningens nyhedsbrev, når vi åbner for tilmeldingen igen. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE

Tilmelding til Hvorfor – Hvorfor ikke – GMO og forbrugsvarer?

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.