FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

F15 Hvorfor – Hvorfor ikke – GMO og forbrugsvarer?

F15 Hvorfor – Hvorfor ikke – GMO og forbrugsvarer?

Forudsætninger: Biologi A. Kendskab til genteknologiteknikker. Vi forventer, at eleverne deltager aktivt og stiller spørgsmål til foredragsholderne.

Varighed:2,5 timer (45 min. foredrag + 45 min. diskussionsoplæg + tid til spørgsmål) + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser

Foredrag afholdes på:Frederiksberg Campus

Undervisere:Barbara Ann Halkier og Hussam Hassan Nour-Eldin

Første del af besøget er et diskussionsoplæg om risici, etik og ikke mindst om Crispr- og GMO-debatten i medierne. Eksempler fra litterature vil blive gennemgået. Følgende spørgsmål vil blive adresseret: Er det farligt at spise GM-afgrøder? Kan gensplejsede planter påvirke økosystemerne? Hvordan gennemskuer man, om et argument bygger på et faktum eller en fiks idé?

I anden del af besøget vil eksempel fra egen forskning blive gennemgået. Specifikt omtales fjernelse af giftige stoffer fra sennepsplantens frøkage og dettes betydning for at udvikle den tørke-resistente sennepsplante til en afgrøde, som vil kunne klare klimaforandringerne, og have potentiale til at erstatte rapsplanten. Dette omfatter nye forædlingsteknikker f.eks. Crispr-Cas9 mm. Hvordan identificerer funktionen af et gen? Hvordan sættes genet ind i plantens arvemasse (f.eks.  Agrobakterium-medieret transformation), og hvordan selekteres og evalueres de planter, som har fået indsat et gen.

Vælger I dette foredrag, får I automatisk et oplæg om SCIENCEs uddannelser.

Materiale til forberedelse:

Biologi i udvikling – B niveau.

Forfattere:Marianne Frøsig, Kirsten Hede, Frank Grønlund Jørgensen, Paul Paludan-Müller

https://www.nucleus.dk/boeger/trykte-boeger/biologi-i-udvikling-22-detaljer

Tilmelding
For at vælge foredraget klik her, du vil blive henvist til SCIENCE hvor yderligere information og tilmelding til de forskellige foredrag/øvelser vil være tilgængelig.

 

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
gymnasiebesoeg@science.ku.dk
logo footer

Tilmelding til F15 Hvorfor – Hvorfor ikke – GMO og forbrugsvarer?

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.