fokus.ku.dk

Tilbud til gymnasiet og grundskolen

Huden er en perfekt beskyttelse – er det et problem for medicin?

Huden er en perfekt beskyttelse – er det et problem for medicin?

Huden er kroppens største organ. Den fungerer som en barriere mod indtrængen af uønskede bakterier, virus mm., den regulerer varme og er et beskyttende lag for vores indre organer. Men hudbarrieren virker ikke altid som tilsigtet. Omkring 25% af verdens befolkning er ramt af kroniske hudlidelser – det kan være alt fra mindre udslæt til invaliderende hudsygdomme som fx sygdommen vitiligo, hvor pigmentet i huden ødelægges, som vi kender fra Michael Jackson.

Et andet eksempel er håndeksem, som giver store gener for patienterne. Efter COVID, hvor hyppig håndvask er blevet en del af vores hverdag, er antallet af patienter ramt af håndeksem steget markant. Hudsygdomme kan være socialt stigmatiserende og så er de meget svære at behandle, netop fordi det kan være så svært at få de virksomme lægemidler til at trænge gennem hudbarrieren og komme derind, hvor de skal virke.

Men kan patienten med en hudsygdom så ikke bare få en tabletkur? Så enkelt er det bare ikke altid. Når man tager en tablet, bliver lægemiddelstoffet nemlig optaget systemisk, det vil sige at hele kroppen eksponeres for stoffet. Måske kunne man forestille sig et scenarie, hvor vi kan nøjes med at behandle lige der, der hvor sygdommen rammer?

I dette foredrag vil vi sammen fordybe os i huden og hudbarrieren. Vi vil se på, hvordan huden påvirkes af sygdomme, og hvordan vi som forskere arbejder med at udvikle avancerede lægemiddelsystemer, der kan transportere lægemiddelstoffer over den (næsten) uigennemtrængelige hudbarriere. Foredraget vil være dialogbaseret og aktivt involvere eleverne.

Underviser:
Stine Rønholt, Institut for Farmaci

Praktisk info

Et besøg på PharmaSchool består typisk af

  • en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt
  • et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed).

Du har derudover mulighed for at tilvælge en rundvisning der varer cirka ½ time. Varigheden af et besøg er således mellem 1½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Klik her for at booke dit besøg

 

Praktisk info

PharmaSchool (Universitetsparken)
Universitetsparken 2
2100 København
Gymnasie
2.g, 3.g
Biologi, Bioteknologi, Kemi
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
logo footer

Tilmelding til Huden er en perfekt beskyttelse – er det et problem for medicin?

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk