FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Fortællinger om EPO

Fortællinger om EPO

Indhold:

Hvad er EPO (erytropoetin), og hvem er det egentlig beregnet til? Hvordan afslører man doping med EPO? Og hvad var det, dr. Nicole Casadevall bemærkede under sit arbejde på en klinik i Paris i 1998?

EPO er et såkaldt biologisk lægemiddel, som er magen til et af menneskekroppens egne proteiner. EPO bruges verden over til behandling af bl.a. kronisk nyresvigt. På verdensplan sælges der for cirka 6½ mia. dollar (2003).

Foredraget vil bringe os rundt om behandlingen af patienter med blodmangel og nyresvigt, om EPO og dets brug i doping, og om retsmedicinernes problemer med at afsløre doping med EPO.

I vil også høre om den gruppe af lægemidler, som EPO tilhører, nemlig dem, som vi kalder biologiske lægemidler, og de fordele og ulemper, som er knyttet til denne gruppe af lægemidler.

Sidst, men ikke mindst, kikker vi på det mysterium, som Nicole Casadevall var med til at afdække, og vi taler om kunsten at løse naturvidenskabelige mysterier og problemet med at finde “videnskabelige beviser”.

Underviser:

Hanne Mørck Nielsen, Institut for Farmaci

Praktisk info:

Et besøg på PharmaSchool består typisk af en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed). Du har mulighed for at tilvælge en rundvisning på PharmaSchool (½ time). Varigheden af et besøg er således mellem 1 ½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Teknisk er det desværre kun muligt pt. at booke ét foredrag i systemet (fokus.ku.dk). Når du tilmelder dig, skal du derfor i kommentarfeltet angive

–      Mulige alternative tidspunkter/dage for besøg. Vi undersøger naturligvis først om tidspunktet, du har angivet i selve tilmeldingen, kan lade sig gøre.

–      Hvilke andet foredrag, du eventuelt ønsker. Du bedes skrive tre eller fem forskellige foredrag (afhængig af om du ønsker ét eller to foredrag) i prioriteret rækkefølge.

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
besoegPHARMA@sund.ku.dk
logo footer

Tilmelding til Fortællinger om EPO

Indlæser ...

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.