FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

F132 Firefarveproblemet

F132 Firefarveproblemet

Det tog et århundrede og en computer for at finde svaret (som er ja!). Dermed var det såkaldte firefarveproblem løst. I foredraget vil I høre mere om denne historie, og om hvordan der kommer matematik ud af et spørgsmål som handler om at farvelægge landkort eller tegninger. Vi bruger grafer og Euler karakteristikken for at få et tal ud af en tegning.

Eksempler på illustrationer af firefarvesætningen er fx kommunekortet fra Sønderjylland (som er 5-farverlagt!) eller USA’s stater (som er 4-farvelagt). Men 4-farversætningen gælder alle tegninger, ikke kun landkort.

Forberedelse
For at varme op til foredraget kan I selv prøve at farvelægge følgende tegninger med så få farver som muligt:

  • N/A (tegningerne uploades snarest)

Bemærk at for nogen tegninger kan man nøjes med færre farver end 4.

Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
Man kan stille nogle lignende lego farveproblemer, som eleverne kan afprøve deres kræfter på derhjemme eller i klassen. For eksempel, hvor mange farver har man brug for, for at bygge en væg, så at brikkerne der deler en flade, ikke har samme farve? Afhænger det af hvad for nogen brikker man må bruge? Og hvad med andre slags bygninger? Et mere avanceret spørgsmål er at kigge på farverproblemet på andre flader end planen, fx på en sfere, en torus eller lignende.

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Udbydes
Hele året

Tilmelding
For at vælge foredraget klik her, du vil blive henvist til SCIENCE hvor yderligere information og tilmelding til de forskellige foredrag/øvelser vil være tilgængelig.

Praktisk info

Show
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
gymnasiebesoeg@science.ku.dk
logo footer

Tilmelding til F132 Firefarveproblemet

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.