FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Hvad bør en option koste?

Hvad bør en option koste?

En option giver ret, men ikke pligt, til at gøre “et eller andet”, f.eks. at købe en aktie til en på forhånd aftalt kurs.

Der handles optioner i “ren finansiel form” for svimlende beløb på alverdens børser, hvor de giver mulighed for både forsikring og spekulation. Ganske mange andre steder finder vi også optionslignende egenskaber; husejeres mulighed for førtidig låneindfrielse, pensionskassers rentegarantier, incitamentsbaseret aflønning, medicinal/biotek-virksomheders mulighed for at afbryde forskningsprojekter undervejs osv.

En option har tydeligvis en positiv værdi for dens ejer, men hvilken og hvorfor?
I foredraget skal vi først se på en simpel model og forklare, hvordan finansielle optioner her kan værdiansættes. Senere illustrerer vi hvordan – med computeren som uvurderligt hjælpemiddel – mere avancerede og realistiske modeller kan opbygges og behandles.

Til foredraget vil der være mulighed for at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så tilvælg “F04 Ekstra information om Matematikstudierne” i forbindelse med tilmeldingsproceduren.

Litteraturforslag til projekter og opgaver
denne hjemmeside har vi samlet følgende som I med fordel kan supplere undervisningen med:

På Københavns Fondsbørs’ hjemmeside kan man finde priser (også kaldet kurser eller præmier) for en række optioner, tillige med forskelligt baggrundsmateriale. (Københavns Fondsbørs er et gammelt navn — det formelt korrekte for tiden er NASDAQ OMX Nordic; forfærdeligt.)

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Udbydes
Hele året

Praktisk info

ID: F135
1 time
Gymnasie
Erhvervsøkonomi, International økonomi, Matematik, Økonomisk grundforløb
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
logo footer

Tilmelding til Hvad bør en option koste?

Indlæser ...

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.