Differential- og integralregningens historie

Det siges normalt, at Newton og Leibniz opfandt differential- og integralregningen. Mange af deres forgængere i 1600-tallet fx Fermat, Descartes, Pascal og Wallis foregreb dog flere af de centrale idéer.

I foredraget skal vi se på nogle af de tidligere areal-, tangent- og max-min-metoder, før vi vender blikket mod Newton og Leibniz’ metoder. Afslutningsvis vil vi give en kort gennemgang af den efterfølgende udvikling af differentialregningens grundlag.

Til dette foredrag vil der være mulighed for at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så tilvælg “F04 Ekstra information om Matematikstudierne” i forbindelse med tilmeldingsproceduren.

Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
En opgave om L’Hospitals behandling af differentialregningen kan tilsendes eller behandles i forbindelse med foredraget.

Litteraturforslag til projekter og opgaver
Jens Lund: Tangentbestemmelse historisk set, Matematiklærerforeningen, 2011. ISBN: 8790996461, 9788790996468

Varighed: 1,5 time

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Udbydes
Hele året

Vi har lukket for tilmeldingen, men åbner igen i slutningen af august. Du kan fortsat se, hvilke øvelser og foredrag, vi har haft programmet i undervisningsåret 2021/22. Listen opdateres løbende – det præcise udbud kan ses, når vi åbner efter sommerferien. Vi sender besked ud med gymnasiebesøgsordningens nyhedsbrev, når vi åbner for tilmeldingen igen. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE

Tilmelding til Differential- og integralregningens historie

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.