Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling

Kom med på en matematisk cruise over Middelhavet når vi kigger nærmere på, hvordan egypterne, grækerne og araberne søgte at løse problemerne med cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling.

Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling stod i århundreder centralt i matematikken. Problemerne blev formuleret inden for den græske geometri, men deres uløselighed med passer og lineal blev først vist i 1800-tallet med algebraiske og analytiske metoder. I dette foredrag skal vi bl.a. se på egypternes bestemmelse af cirkelarealet, græske løsninger på de tre problemer (med andre midler end passer og lineal), arabernes opstilling af tredjegradsligningen svarende til tredelingsproblemet, løsning af tredjegradsligningen i renæssancen og en antydning af uløselighedsbeviserne.

Hvis I ønsker det, vil det også være muligt for at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så tilvælg “F04 Ekstra information om Matematikstudierne” i forbindelse med tilmeldingsproceduren.

Forslag til litteratur og projekter (efter foredraget)
Jesper Lützen: Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningernes fordobling: fra oldtidens geometri til moderne algebra, Systime, 1985. ISBN: 8773513458, 9788773513453. Der kan arbejdes med opgaver i denne bog.

Varighed 1,5 time

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer. Det vil dog være en fordel med lidt kendskab til geometriske konstruktioner med passer og lineal – men ikke nødvedigt.

Udbydes
Hele året

Vi har lukket for tilmeldingen, men åbner igen i slutningen af august. Du kan fortsat se, hvilke øvelser og foredrag, vi har haft programmet i undervisningsåret 2021/22. Listen opdateres løbende – det præcise udbud kan ses, når vi åbner efter sommerferien. Vi sender besked ud med gymnasiebesøgsordningens nyhedsbrev, når vi åbner for tilmeldingen igen. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE

Tilmelding til Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.