FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling

Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling

Kom med på en matematisk cruise over Middelhavet når vi kigger nærmere på, hvordan egypterne, grækerne og araberne søgte at løse problemerne med cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling.

Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling stod i århundreder centralt i matematikken. Problemerne blev formuleret inden for den græske geometri, men deres uløselighed med passer og lineal blev først vist i 1800-tallet med algebraiske og analytiske metoder. I dette foredrag skal vi bl.a. se på egypternes bestemmelse af cirkelarealet, græske løsninger på de tre problemer (med andre midler end passer og lineal), arabernes opstilling af tredjegradsligningen svarende til tredelingsproblemet, løsning af tredjegradsligningen i renæssancen og en antydning af uløselighedsbeviserne.

Hvis I ønsker det, vil det også være muligt for at få en matematikstuderende til at fortælle om matematikstudiet, livet som studerende og give en kort rundvisning. Ønskes dette, så tilvælg “F04 Ekstra information om Matematikstudierne” i forbindelse med tilmeldingsproceduren.

Forslag til litteratur og projekter (efter foredraget)
Jesper Lützen: Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningernes fordobling: fra oldtidens geometri til moderne algebra, Systime, 1985. ISBN: 8773513458, 9788773513453. Der kan arbejdes med opgaver i denne bog.

Varighed 1,5 time

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer. Det vil dog være en fordel med lidt kendskab til geometriske konstruktioner med passer og lineal – men ikke nødvedigt.

logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
logo footer

Tilmelding til Cirklens kvadratur, vinklens tredeling og terningens fordobling

Indlæser ...

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk