fokus.ku.dk

Tilbud til gymnasiet og grundskolen

Arkimedes

Hvem var matematikeren Arkimedes? Kom med på en rejse tilbage i antikken og mød den gamle græker, der udbrød “Eureka!”, da han trådte ned i badekaret og bemærkede, at vandstanden steg.

Arkimedes var nok antikkens største matematiker. Hans arbejder omhandler statik, hydrostatik samt areal- og volumenbestemmelser. Faktisk fortæller han i et brev, at han fandt flere af sine resultater om arealer og voluminer ved at benytte vægtstangsreglen. Han beviste derefter resultaterne ved hjælp af den såkaldte exhaustionsmetode, der er en slags forløber for integralregningen.

I foredraget vil I blive præsenteret for eksempler på Arkimedes’ metoder og nogle af de gode anekdoter om hans liv, hans krigsmaskiner og hans voldsomme død.

Underviser
Professor emeritus Jesper Lützen

Litteraturforslag til projekter og opgaver
Stein Sherman (1999). Archimedes: What Did He Do Besides Cry Eureka? Mathematical Association of America. ISBN 0-88385-718-9.

Varighed 1,5 time

Forudsætninger
Dette foredrag kan tilpasses alle faglige niveauer.

Tilmeldingen til gymnasiebesøg på SCIENCE er lukket, mens vi opdaterer vores tilbud. Vi har ladet vores tilbud blive i systemet, så du kan se, hvad vi tilbød i det forgangne studieår – der kan forekomme ændringer.

Vi åbner for tilmelding til studieåret 24/25 i sidste halvdel af august, hvor vores undervisere kender deres kalendere, og den almindelige undervisning på fakultetet er planlagt, så vi har mulighed for at booke lokaler til gymnasiebesøg.

Vi sender besked ud med vores nyhedsbrev, når tilmeldingen åbner igen. Abonnerer du ikke allerede på nyhedsbrevet, kan du sende en mail til gymnasiebesoeg@science.ku.dk.  Skriv “Abonner på nyhedsbrev” i emnefeltet, så opretter vi dig.

logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
logo footer

Tilmelding til Arkimedes

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk