Israelsk identitet og kultur set gennem Eurovision
Varighed: Oplæg med PowerPoint på ca. 25 min. efterfulgt af 20 min. spørgsmål og diskussion (45 min/1 lektion i alt)
Niveau: Historie og samfundsfag
Nøgleord: Israel, Mellemøsten, etnisk identitet, køn, seksualitet, ligestilling og menneskerettigheder
Sprog: Engelsk
Pris: Oplægget er gratis
Om oplægget
Eurovision – eller Det Europæiske Melodi Grand Prix – er en populær musikbegivenhed, der omfatter kulturelle, sproglige og politiske identiteter, og som tiltrækker omkring en milliard tv-seere verden over. Israel, som har deltaget siden 1973, har vundet fire gange. I dette oplæg undersøger vi, hvad et mellemøstligt land laver i en europæisk konkurrence, og hvad vi kan lære af det om Israel og dets mange identiteter. Vi skal bl.a. lytte til de fire israelske vindersange, udført af Izhar Cohen & the Alphabeta (1978), Gali Atari og Milk & Honey (1979), Dana International (1998) og Netta (2018), og gennem dem introduceres temaer som etniske spændinger, kønsrepræsentationer og seksualiteter i det moderne Israel i dag.
Hvordan bruger du oplægget i undervisningen?
Oplægget kan bruges som et enkeltstående fokus på Israel, eller på etnisk identitet og kultur mere generelt ifm. identitetsdannelse og socialisering, med Israel som udgangspunkt. Det kan desuden bruges som supplement til kortere eller længere forløb vedr. samfundsmæssige problemstillinger i Israel og Europa. Emnet omhandler centrale aspekter af samfundsvidenskab, samfund, identitet, menneskerettigheder, køn, LGBT og ligestilling i et nationalt og globalt perspektiv.
Oplægget undervises af lektor Liora Sion, Mellemøstens sprog og samfund på Københavns Universitet. Oplægget afholdes på engelsk.
Kontakt og tilmelding
Oplæggene er gratis og kan bookes her på FOKUS, eller ved direkte kontakt til instituttet via mail til