Skræddersyet medicin
I dag gives stor set al medicin ud fra princippet ”one-size-fits-all”, dvs. patienter med samme sygdom behandles med samme dosis medicin. Det betyder, at nogle patienter ikke har nogen effekt medens andre oplever ubehagelige bivirkninger. Alle reaktioner på medicin er personafhængige. Det er faktorer som livsstil, lever- og nyrefunktion, gener, køn og anden medicin der gives samtidigt, der påvirker den måde medicinen virker på.
For mange lægemiddelstoffer er det således en udfordring at opnå optimal effekt hos den enkelte patient, når man bruger standarddosering.
Udfordringerne er mest markante for lægemiddelstoffer 1) der omdannes af mere end et leverenzym, 2) der omdannes til andre aktive lægemiddelstoffer og 3) hvor der er er kort fra den virksomme – til den giftige dosis samt hos patienter, der modtager to eller flere lægemidler, der omsættes af det samme leverenzym.
Såkaldte farmakologiske biomarkører kan være nyttige værktøjer til at skræddersy dosis af sådanne lægemiddelstoffer. Den mest udbredte og mest anerkendte farmakologiske biomarkør i denne sammenhæng er nyrefunktionsestimat, men også estimater af lægemiddelstofkoncentration i blodet og estimater af aktiviteten af leverenzymer kan bruges som farmakologiske biomarkører.
Foredraget omfatter en gennemgang af:
- de faktorer, der påvirker effekten af medicin med fokus på lever- og nyrefunktion samt genetik.
- lægemiddelstoffer, der har stor risiko for at give individuel effekt.
- farmakologiske biomarkører, der kan anvendes til at skræddersy medicin til den enkelte person.
- hvordan man i klinikken bruger farmakologiske biomarkører til at individualisere den medicinske behandling.
Underviser:
Lona Christrup, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi
Praktisk info:
Et besøg på PharmaSchool består typisk af
- en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt
- et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed).
Du har derudover mulighed for at tilvælge en rundvisning der varer cirka ½ time. Varigheden af et besøg er således mellem 1½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.
Klik her for at booke dit besøg
Praktisk info
Universitetsparken 2
2100 København