ONLINEFORLØB: Madvidenskab – kemi og biologi

Vores hverdagsomgivelser er fulde af biologi og kemi, men det er ikke altid, at vi tænker over det. I forløbet “Biologi og kemi i køkkenet” tager vi fat på køleskabets mejeriprodukter og skabet med tørvarer. Sammen undersøger vi en lille del af den enorme mængde biologi og kemi, der er relateret til vores mad. Det sker gennem 4 delforløb af hver 1,5 time. De 4 delforløb kan tages i rækkefølge som et sammenhængene forløb, men de kan også tages hver for sig som enkelte moduler.

Her finder du en materialeliste over, hvilke materialer dine elever skal have klar på dagen.

OBS: Når du booker forløbet bedes du skrive i kommentarfeltet i bookingen, hvilket delforløb du ønsker.

De 4 delforløb er:

1. Brød – Surdej
Det er højeste mode at have sin egen surdej, men hvad er det egentlig en surdej er, og hvorfor kan en gammel dej få brødet til at hæve og blive lækkert? I dette forløb sætter vi fokus på mikrobiologien i surdejen.

2. Brød – Mel
I supermarkederne og måske endda i hjemmet findes et utal af forskellige mel. I dette delforløb har vi fokus på proteinindholdet i mel, hvad det betyder for brødet, og hvordan man udnytter kornplanternes gener til at øge proteinindholdet via forædling.

3. Mejeri – yoghurt
Der er blevet lavet yoghurt i de sidste 4500 år og for mange mennesker er det et fast produkt i køleskabet. Men hvordan bliver mælk til yoghurt uden at smage af sure tæer? Her sættes fokus på mikrobiologi og fødevarekemi i kontrolleret fermentering.

4. Mejeri – friskost
Hvorfor bliver mælk fast, når det laves til ost? I dette forløb er der fokus på makronæringsstofferne kulhydrat, fedt og protein og deres betydning i vores fødevarer og fødevareproduktion – f.eks. når der skal laves ost.

Science Skoletjeneste
skoletjenesten@science.ku.dk