SRP på SUND: Vil du fremstille et aktivt lægemiddelstof?

Interesserer du dig for kemi? Går du måske med en farmaceut i maven, og vil du gerne lave et SRP, hvor du fremstiller et aktivt lægemiddelstof? Så har PharmaSchool på Københavns Universitet 4 projekter, du kan vælge imellem.

Hvilke fag kan jeg skrive I?

Kemi er omdrejningspunktet for de fire laboratorieøvelser, hvor du fremstiller et aktivt lægemiddelstof. Du kan bagefter kombinere alle 4 projekter med andre fag som fx matematik, biologi, bioteknologi, fysik, samfundsfag, historie – og sikkert flere, du selv kommer på.

De fire lægemiddelstoffer er:

• Acetylsalicylsyre er et mildt smertestillende lægemiddel (fx mod hovedpine)
  • Disulfiram bruges ved behandling af alkoholikere
  • Bupropion bruges i behandling af depression og som led i rygeafvænning
  • Lidocain er et smertestillende lægemiddel (fx til lokalbedøvelse under tandbehandling)

Hvornår?

Du laver dit projekt over 2 dage i løbet af foråret 2023. Du kan vælge mellem to muligheder:

• 6./7. marts
  • 13./14. marts

Til alle synteser får du udleveret en detaljeret beskrivelse af det praktiske arbejde. Alle opgaverne er af ca. samme sværhedsgrad. Første dag går med syntese af lægemiddelstofferne, mens dag to går med afslutning af synteserne og undersøgelse af de fremstillede lægemiddelstoffers renhed og identitet bl.a. vha. smeltepunkt, TLC og NMR.

Forudsætninger og forberedelse

En interesse for kemi og laboratoriearbejde er en forudsætning for en vellykket laboratorieøvelse.

Du får undervisning og støtte til din valgte laboratorieøvelse under forløbet. Du skal dog selv kunne klare dig i et laboratorium og håndtere den efterfølgende rapport.

Senest 3 uger før laboratorieøvelsen udsender vi øvelsesvejledning, artikler m.m., som du skal læse, inden besøget. Vi sender også praktisk information til både dig og din lærer.

Problemformulering klar inden besøget

Din lærer kan hjælpe dig med at få styr på sammenhængen mellem laboratorieøvelsen og din problemformulering for dit SRP. I kan se på øvelsesvejledningen, som du får tilsendt inden besøget hos os.

Det er vigtigt, at du har den endelige problemformulering for dit SRP klar inden laboratorieøvelsen. På den måde kan vi bedst vejlede dig undervejs.

Som udgangspunkt er der ikke vejledning fra PharmaSchools undervisere efter besøget slutter. Det er din lærer, der kan hjælpe dig med spørgsmål og din videre analyse og arbejdet med SRP.

Mere om de 4 projekter

Projekt 1: Acetylsalicylsyre

Acetylsalicylsyre er et mildt smertestillende lægemiddel, der f. eks. bruges mod hovedpine. Stoffet virker ved at bremse dannelse af prostataglandiner. Acetylsalicylsyre er et såkaldt ”pro-drug”. Det betyder, at du indtager stoffet i en anden form, og så aktiveres det aktive lægemiddelstof (salicylsyre) først, når det er inde i kroppen.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille acetylsalicylsyre ved at reagere salicylsyre med eddikesyre anhydrid.

Projekt 2: Disulfiram

Disulfiram (sælges som Antabus) bruges ved behandling af alkoholikere. Stoffet virker ved at påvirke den måde alkohol nedbrydes i kroppen. Når man indtager antabus ophobes et nedbrydningsprodukt af alkohol i kroppen hvilket giver anledning til meget stort ubehag – hvilket igen sænker alkoholindtaget.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Disulfiram i to trin.

Projekt 3: Bupropion

Stoffet bubropion (sælges som Zyban) virker som et antidepressivt lægemiddel og bruges primært ved rygeafvænning. Stoffet påvirker flere forskellige systemer i hjernen og virkningsmekanismen er ikke fuldt klarlagt.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Bupropion i to trin.

Projekt 4: Lidocain

Lidocain (sælges f.eks. som Xylocain) er et smertestillende lægemiddel, som f. eks. bruges til lokalbedøvelse under tandbehandling (i kombination med adrenalin). Derudover bruges det også i cremer hvor det virker smertelindrende efter f.eks. solskoldninger.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Lidocain i to trin.

Tilmelding

Følg tilmeldingslinket og udfyld formularen. I det sidste kommentarfelt skriver du:

• Dit gymnasium
  • Hvilket niveau du har i fagene kemi og biologi
  • Din lærers navn og e-mail
  • En prioriteret rækkefølge på de 4 projekter – hvad er din 1. prioritet, 2. prioritet osv.

PharmaSchool (Universitetsparken)
Universitetsparken 2
2100 København
7 time(r) 30 min
Gymnasie
3.g
Biologi, Bioteknologi, Fysik, Kemi, Matematik

Besøg Sund

Tilmelding til SRP på SUND: Vil du fremstille et aktivt lægemiddelstof?

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.