FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

SRP på SUND: Vil du fremstille et aktivt lægemiddelstof?

SRP på SUND: Vil du fremstille et aktivt lægemiddelstof?

 

Tilmelding til SRP 2022 er lukket. 

 

Det er muligt at kombinere selve syntesen med andre fagområder, f.eks. ved at gå i dybden med de kemiske reaktioner der udføres og beskrive dem i detaljen (nukleofil acyl substitution, SN2-reaktion etc). Du kan også vælge at vægte en dyberegående spektroskopisk analyse af de fremstillede stoffer.

Til hver af projekterne udleveres en detaljeret beskrivelse af det praktiske arbejde. Alle opgaverne er af ca. samme sværhedsgrad. De fremstilledes lægemiddelstoffers renhed og identitet undersøges vha. smeltepunkt, TLC, IR-spektroskopi og NMR.

Det forventes at det meste af syntese-arbejdet udføres den første dag, hvor den anden dag primært bruges på karakterisering af stofferne.

Projekterne afvikles over 2 dage i løbet af forår 2022:

  • 7./8. marts
  • 10./11. marts
  • 14./15. marts

Forudsætninger og forberedelse

En interesse for kemi og laboratoriearbejde er under alle omstændigheder en forudsætning for et vellykket ophold.

Du får undervisning og støtte i forhold til den udbudte øvelse under opholdet. Det er din lærers ansvar at synliggøre sammenhæng mellem øvelse og problemformulering. Øvelsesvejledningen skal bruges som udgangspunkt for din problemformulering. Det er vigtigt, at den endelige formulering for dit projekt er på plads inden opholdet, for at vi kan vejlede dig på bedste måde undervejs.

Under laboratoriearbejdet får du assistance. Men du skal selv kunne klare dig i et laboratorium og håndtere den efterfølgende rapport. Derfor ser vi helst, at du har taget dine gymnasiefag på niveauer svarende til optagelseskravene til farmaceutddannelsen.

Som udgangspunkt er der ikke noget vejledning fra PharmaSchools undervisere efter opholdet slutter. Det forudsættes, at din lærer vil være i stand til at hjælpe dig med spørgsmål og analyse af spektre efter opholdet på PharmaSchool.

Senest 3 uger før øvelsen udsender vi forberedelses materiale, herunder øvelsesvejledning, artikler m.m. samt praktisk information til både dig og din lærer.

Mulige projekter

Projekt 1: Acetylsalicylsyre

Acetylsalicylsyre er et mildt smertestillende lægemiddel, der f. eks. bruges mod hovedpine. Stoffet tilhører klassen af lægemiddel der betegnes NSAID der virker ved at bremse dannelse af prostataglandiner.

Acetylsalicylsyre er et såkaldt ”pro-drug”. Det betyder at stoffet spaltes til det aktive lægemiddelstof (salicylsyre) når det er blevet optaget i kroppen. Grunden til at man gør indgiver stoffet som et pro-drug er at hvis man indtager salicylsyre et det kun en meget lille del af stoffet der bliver optaget i blodbanen og fordeles i kroppen, mens hovedparten af stoffet udskilles uden man har haft glæde af det.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille acetylsalicylsyre ved at reagere salicylsyre med eddikesyre anhydrid.

Projekt 2: Disulfiram

Disulfiram (sælges som Antabus) bruges ved behandling af alkoholikere. Stoffet virker ved at påvirke den måde alkohol nedbrydes i kroppen. Når man indtager antabus ophobes et nedbrydningsprodukt af alkohol i kroppen hvilket giver anledning til meget stort ubehag – hvilket igen sænker alkoholindtaget.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Disulfiram i to trin.

Projekt 3: Bupropion

Stoffet bubropion (sælges som Zyban) virker som antedepressiva og bruges primært ved rygeafvænning. Stoffet påvirker flere forskellige systemer i hjernen og virkningsmekanismen er ikke fuldt klarlagt.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Bupropion i to trin.

Projekt 4: Lidocain

Lidocain (sælges f.eks. som Xylocain) er et smertestillende lægemiddel, som f. eks. bruges til lokalbedøvelse under tandbehandling (i kombination med adrenalin). Derudover bruges det også i cremer hvor det virker smertelindrende efter f.eks. solskoldninger.

Det praktiske arbejde i laboratoriet går ud på at fremstille Lidocain i to trin.

Praktisk info

PharmaSchool (Universitetsparken)
Universitetsparken 2
2100 København
Gymnasie
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Sund
logo footer

Tilmelding til SRP på SUND: Vil du fremstille et aktivt lægemiddelstof?

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.