SRP- Fremtidens plantebaserede fødevarer
Fremtidens plantebaserede fødevarer
Et SRP-tilbud til elever, der planlægger at skrive i biologi, kemi og bioteknologi specielt med fokus på planteproteiner og næringsværdien af disse.
Få viden, data og introduktion til metoder, når forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet deler ud af deres viden, du kan bruge som afsæt til din kommende SRP-opgave.
Verden er udfordret på fødevareområdet. Der er brug for flere fødevarer og en bæredygtig pro-duktion. Fødevarer bidrager i dag meget til klimabelastningen – med ca. 20% af den totale globale CO2 emission. Produktion, forarbejdning og forbrugeraccept af planteprotein er og vil være et vigtigt element i fremtidens fødevareproduktion, da det især er produktion af animalsk protein, der belaster vores klima. For at sikre sundheden af den voksende befolkning globalt og minimere klimaaftrykket er det essentielt at ændre kosten fra at være animalsk domineret til at lade flere plantebaserede proteiner indgå.
Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet tilbyder dig som 3g-elev følgende:
Fredag 24. februar 2023 kl. 14:00 – 17:00 på universitetet eller online (Zoom)
(dvs du vælger selv om du vil deltage fysisk på Rolighedsvej 26, 1958 Frederiksberg C eller online).
Oplæg fra forskere på Institut for Fødevarevidenskab om den grønne omstilling, plantebaseret kost, planteproteiner og forbrugeres accept af disse. De vil både introducere dig for teori og give eksempler på data og metoder i deres forskning samt simple forsøg, du selv kan lave for at generere data. Emner på oplæg:
14:00-14:20. Kan vi erstatte kød med plantebaseret kost? Hvad siger forbrugerne?
Oplægsholder: Annemarie Olsen, lektor
14:25-15:00. Planteproteiner – processering og ernæringsmæssig kvalitet
Oplægsholdere: Poul Erik Jensen, professor, og Iben Lykke Petersen, lektor.
15:15-16:30. Planteproteiner: Udlevering af data og introduktion til, hvordan man kan arbejde med dem
Kort rundvisning i laboratorierne, hvor data er genereret (vi tager kamera med til online-deltagere). Eleverne vil også få forslag til simple forsøgsopstillinger, de selv kan udføre ift. at generere data (fx dobbeltfermentering, fermentering ”over night” samt simple forbrugerstudier).
16:30-17:00. Mulighed for at stille spørgsmål samt at få sparring på dit projekt.
Onsdag 3. marts 2023 kl. 14:00 – 15:00 på Zoom
Spørgetime 1: Stil spørgsmål om planteproteiner til vores forskere. Mulighed for sparring og input til dit projekt.
Onsdag 10. marts 2023 kl. 14:00 – 15:00 på Zoom
Spørgetime 2: Stil spørgsmål om planteproteiner til vores forskere. Mulighed for sparring og input til dit projekt.
Forslag til litteratur, data og metode samt præsentationer kan fremsendes ved kontakt til uddannelse@food.ku.dk
Tilmelding senest mandag 20. februar 2023 til Farida Hdidouch på uddannelse@food.ku.dk.
Ved spørgsmål, skriv ligeledes til uddannelse@food.ku.dk.