FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Sådan kommunikerer hjernens celler

Sådan kommunikerer hjernens celler

Information mellem hjernens nerveceller (neuroner) overføres i kontaktpunkter mellem nervecellerne, de såkaldte synapser. Der kan være op til 100.000 sådanne kontaktpunkter på hver nervecelle. Det er derfor ikke underligt, at hjernens funktion er kompleks.

Signaloverførsel sker med kemiske budbringere, neurotransmittere, som frisættes fra én nervecelle og modtages på en anden nervecelle. Modtageren har en receptor, som specifikt genkender præcist én slags signalstof.

Denne signalering fører på forskellig vis enten til en aktivering eller en dæmpning (hæmning) af modtagercellen. Dette kaldes henholdsvis excitatorisk og inhibitorisk neurotransmission.

De to almindeligst forekommende transmittere med disse egenskaber er de to små, simple aminosyrer glutaminsyre og gammaaminosmørsyre (GABA).

Disse aminosyrer er ligeledes vigtige i cellernes metaboliske processer, hvilket rejser et kommunikationsproblem på et helt andet niveau: Udveksling af metabolitter, som indgår i biosyntesen af de to aminosyrer. Her kommer en anden celletype, astrogliaceller, som omgiver synapserne, ind i billedet. Det forholder sig sådan, at kun disse celler kan producere metaboliske forstadier til dannelse af glutamat og GABA. Disse forstadier skal derfor overføres fra astrogliaceller til neuronerne, som danner enten glutaminsyre eller GABA. Dette udgør en nødvendig kommunikation mellem neuroner og astrogliaceller for at opretholde den af de to aminosyrer medierede neurotransmission.

Foredraget tilsigter at beskrive disse processer samt at give eksempler på lægemidler såsom antiepileptika, hvis virkning beror på interaktion med disse kommunikationsprocesser.

Underviser:
Arne Schousboe, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi

Praktisk info

Et besøg på PharmaSchool består typisk af

  • en kort introduktion om farmaci-studiet (½ time) samt
  • et eller to videnskabelige foredrag (hver af 1 times varighed).

Du har derudover mulighed for at tilvælge en rundvisning der varer cirka ½ time. Varigheden af et besøg er således mellem 1½ og 3 timer afhængigt af dine ønsker.

Klik her for at booke dit besøg

 

Praktisk info

PharmaSchool (Universitetsparken)
Universitetsparken 2
2100 København
15 min
Gymnasie
2.g, 3.g
Biologi, Bioteknologi, Kemi
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Besøg Pharma
logo footer

Tilmelding til Sådan kommunikerer hjernens celler

Indlæser ...

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.