FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Jagten på det skjulte sukker og super-smagerne

Jagten på det skjulte sukker og super-smagerne

En øvelse for 7.-10. klasse i biologi og kemi.

Debat om mad, sundhed og trivsel fylder temmelig meget i vores og elevernes skole- og hverdag. Det gør det også på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, hvor mange af vores forskere i høj grad beskæftiger sig med mad, motion, sundhed og livsstil.

Vi tilbyder et forløb, hvor der arbejdes med problemstillinger, metoder og dilemmaer, der også beskæftiger forskerne på sundheds-, ernærings- og fødevareområdet. Eleverne undersøger, hvad sukker er rent kemisk, hvor det kommer fra og hvad vi skal bruge det til. Dernæst tester de i laboratoriet, hvor meget sukker der er i forskellige fødevarer, og til sidst prøver eleverne kræfter med en kortlægningsøvelse, som bruges til at bedømme nye fødevare – en metode som bruges i fødevareindustrien.

Besøget

Selve besøget i Skoletjenesten på Frederiksberg Campus, består af en kort introduktion, 2 moduler adskilt af en pause med praktiske aktiviteter, der adresserer temaets indhold og problemstillinger, og til sidst en opsummering og afrunding til hvad I kan arbejde videre med hjemme på skolen.

Besøget varer cirka 2½ time.

Under besøget

Sukkerjagten

Eleverne udfordres til at først at bruge deres egne sanser og kritiske dømmekraft til at vurdere mængden af sukker i forskellige dagligvarer, før de til sidst måler den eksakte mængde med teknisk måleudstyr.

Sensorik

Efter pausen vil eleverne blive introduceret til et videnskabeligt felt, der kredser om deres egne smagsoplevelser, og hvordan man sætter dem på formel. Eleverne indgår her i en smagstest, der efterligner de undersøgelser, der foretages på Universitetet såvel som industrien.

Efter besøget

Vi anbefaler generelt, at der afsættes tid til at efterbehandle oplevelser, opgaver og diskussioner hjemme på skolen, da det giver et markant bedre udbytte for eleverne. Undersøgelser viser, at elevens udbytte af et besøg bliver markant større, hvis der sættes tid af til at efterbehandle oplevelser og diskussioner, hjemme på skolen. Vi håber derfor, at I vil tage jer tid til at snakke øvelsens resultater igennem og følge op på eventuelle spørgsmål eleverne måtte have.

Forberedelsesmateriale

Materialet består af nedenstående links, der fungerer som en introduktion til besøget:

Artikel 1: Energi og sukker

Artikel 2: Kulhydratkemi

Artikel 3:Glykæmisk Index

Praktisk info

2 time(r) 30 min
Grundskole
7. klasse
- 10. klasse
Biologi, Fysik/kemi, Naturfag
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Science Skoletjeneste
logo footer

Tilmelding til Jagten på det skjulte sukker og super-smagerne

Indlæser ...

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.