Besøg Tysk: ”Ich hätte gerne etwas mehr”
Hvorfor er der nogle tyskere, der bestiller to ”Pizzas”, mens andre bestiller to ”Pizzen”, men får alligevel det samme? Hvorfor er der nogle, der kalder deres pastaret for ”Spaghetti”, mens andre foretrækker at sige ”Spaghettis”? Og – for resten: Hvorfor tror de fleste tyske turister i Danmark, at ”Pølser” er en enkelt ”Wurst” og undrer sig over, at de får to, når de bestiller dem?
Et blik i køkkenskabet kan faktisk lære os meget om, hvordan tysk (og dansk) grammatik egentlig fungerer. Foredraget skal give et indblik i og forståelse for den store grammatiske variation, der findes i fordelingen af markører for singularis og pluralis.
Ved at give et indblik i det tyske (og danske) køkken, skal foredraget vise, hvordan sprog (tysk, men også dansk) viser også, hvordan vi opfatter verden. Foredraget vil suppleres med korte, sjove øvelser omkring tysk og dansk grammatik.
Foredraget skal vise, at det kan være sjovt at beskæftige sig med grammatik.
Udbydes:
I efteråret mellem uge 46 og 50, ikke tirsdag og torsdag
I foråret februar – juni
Varighed
45 minutter
Forslag til forberedelse
Klassen skal overveje, hvorfor der er nogle danskere, der siger ”en kammerjunker”, mens der er enkelte danskere, der kan finde på at sige ”en kammerjunk”. Er det bare en fejl? Eller giver det faktisk mening?
Forslag til efterbearbejdning hjemme på gymnasiet
Man kunne lave en korpusundersøgelse af det tyske kulinariske ordforråd for at få et indblik i, hvor meget variation der er pluralismarkeringen. Jeg kan give en kort introduktion i søgning i tyske korpora.