fokus.ku.dk

Tilbud til gymnasiet og grundskolen

Hack dit mikrobiom med fermenterede fødevarer

Hack dit mikrobiom med fermenterede fødevarer

Fermentering har været brugt i tusinder af år til at producere fødevarer som brød, surkål, øl, vin og eddike. Vi mennesker bruger fermentering til at omdanne råvarer til noget andet og skabe maden. Men meget tyder på, at samspillet mellem mennesket og fermenterede fødevarer også har formet os, og at vi mennesker genetisk er adapteret til at spise fermenterede fødevarer. Samtidig ved vi, at samspillet mellem mennesket og de mikroorganismer vi har i vores tarmsystem (”tarmmikrobiomet”) har stor betydning for vores sundhed. Ny forskning viser, at fermenterede fødevarer kan påvirke os og vores tarmsystem på en måde, der er større end summen af råvarer og de mikroorganismer, produktet indeholder.

Under foredraget ser vi nærmere på forholdet mellem os, vores tarmmikrobiom og fermenterede fødevarer – og smager også lidt eksempler på fermenterede fødevarer.

Foredraget vil som udgangspunkt indeholde:

  • En introduktion til fordøjelse, vores tarmmikrobiom og hvordan det påvirkes via kosten.
  • Fermenterede fødevarer og deres metabolitter og deres indflydelse på tarmøkologi.
  • Metabolit-immunsystem interaktioner
  • Evolutionært kig på hvordan vi mennesker er adapteret til at spise fermenterede fødevarer

Vælger I dette foredrag får I automatisk et oplæg om SCIENCEs uddannelser (ca. 30 min.)

Varighed

2 timer + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser

Forberedelse

  • Forbered liste over fermenterede fødevarer, som allerede indgår i elevernes kost.
  • Læs op på råvarer og proces for 2-3 af disse fødevarer (almindelig internet-søgning vil være nok)

Forslag til efterbehandling

Vælg med udgangspunkt i https://www.cell.com/cell-metabolism/abstract/S1550-4131(24)00086-X en fødevare og/eller metabolit, hvor produkt, proces og/eller metabolit beskrives mere indgående.

Litteraturforslag til opgaver, rapporter

Udbydes
Hele året

Tilmeldingen til gymnasiebesøg på Københavns Universitet er lukket for sommeren. Vi åbner igen i sidste halvdel af august, når undervisningen på universitetet er færdigplanlagt og vores undervisere dermed kender vores kalendere og vi også kan booke lokaler. I mellemtiden opdaterer vi vores tilbud. Vi kan ikke garantere, at alle de tilbud, du kan se her i Fokus også udbydes næste år. Vi sender besked ud med vores nyhedsmail, når tilmeldingen åbner igen og udbuddet vil da være helt opdateret. Abonnerer du ikke allerede på vores nyhedsbrev kan du gøre det ved at sende en mail til gymnasiebesoeg@ku.dk, skriv ”Abonner” i emnelinjen.

logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

Gymnasiebesøgsordningen på SCIENCE
logo footer

Tilmelding til Hack dit mikrobiom med fermenterede fødevarer

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk