Fra mælk til yoghurt – Struktur, kemi og sensorik
I vil lære om processer for fremstilling af yoghurt, herunder også hvordan mælkens sammensætning, mælkesyrebakterier og varmebehandling/temperaturen påvirker konsistensen af en yoghurt. I vil også lære om sensoriske metoder, professionelle smagsdommere, og god sensorisk praksis.
Vi skal i laboratoriet og udføre korte forsøg med vandbindingsevne samt viskositet. Vi skal også udføre en sensorisk evaluering på både mælkebaserede og plantebaserede yoghurter, og sammenligne deres smag og tekstur.
I får både de sensoriske data samt data fra de fysisk/kemiske målinger med hjem i Excel. Dem kan I anvende til at skrive en rapport over hvert af de to datasæt, samt se på sammenhængene mellem jeres målinger.
Det er en fordel, hvis klassen kender til sanserne og deres funktion samt måske har prøvet at lave yoghurt selv, inden I kommer på besøg hos os.
Vælger I denne øvelse får I automatisk et oplæg om SCIENCEs uddannelser (ca. 30 min.)
Varighed
3½ time + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser
Forslag til forberedelse
Inden I kommer på besøg, kan I med fordel læse om sansernes fysiologi her: https://www.biotechacademy.dk/undervisning/grundskole/grundskole-hjernen-og-sanserne/sanserne/
I kan også ret nemt selv prøve at lave yoghurt. Vejledninger/beskrivelser er tilgængelige fx hvis I har adgang til Bioteknologi A, Bind 1 fra Nucleus, eller via frit tilgængelige ressourcer på nettet som https://hjemmeriet.com/da/
Hvis I vil læse mere baggrundsviden om både yoghurt og processerne bag, så kan I læse mere her https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/fermented-milk-products
Forudsætninger
Det er en fordel hvis klassen har haft undervisning i sansefysiologi og eventuelt selv har prøvet at lavet yoghurt.
Udbydes
Hele året
Tilmeldingen til gymnasiebesøg på Københavns Universitet er lukket for sommeren. Vi åbner igen i sidste halvdel af august, når undervisningen på universitetet er færdigplanlagt og vores undervisere dermed kender vores kalendere og vi også kan booke lokaler. I mellemtiden opdaterer vi vores tilbud. Vi kan ikke garantere, at alle de tilbud, du kan se her i Fokus også udbydes næste år. Vi sender besked ud med vores nyhedsmail, når tilmeldingen åbner igen og udbuddet vil da være helt opdateret. Abonnerer du ikke allerede på vores nyhedsbrev kan du gøre det ved at sende en mail til gymnasiebesoeg@ku.dk, skriv ”Abonner” i emnelinjen.