Fra hakkebøf til humus – Hvad står i vejen for at danskerne spiser klimavenligt?
På trods af et øget fokus på kødets høje klimaaftryk i de senere år, er danskerne stadig blandt verdens mest kødspisende folkefærd. Hvorfor hænger danskerne fast i deres kødtunge madvaner? Og hvad ville der skulle til for, at dansk madkultur blev klimavenlig?
Med udgangspunkt i sin forskning i danske unges madvaner & kødforbrug, giver sociolog og ph.d. Morten Wendler Jørgensen sit bud på et svar på disse spørgsmål. Der sættes fokus på madvaner i hverdagen, sociale normer, forbrugeradfærd og forskellige tilgange til interventioner og strukturelle løsninger.
Workshoppen består af en kombination af oplæg og små øvelser. Eleverne inviteres til at relatere forskningen til deres egne erfaringer og til at reflektere over hvilke sociale og praktiske barrierer, der kan være i vejen for at spise mindre kød.
Varighed
1½ time + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser
Forslag til forberedelse
- Explainervideo om Morten Wendler Jørgensens forskning (2 minutter)
- Podcastafsnittet Kød med kød på, Klimakrøller
- Jeg ønsker mig bare helt enkelt nogle opskrifter på vegetarmad, som mine børn kan lide
- Uddrag af rapporten ”Sociale Drivkræfter og Barrierer for Klimavenlig kost”
Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
Bruge kødforbrug som case til at forstå og diskutere forskellige syn på adfærd. Fx Aktør/struktur, Habitus, Rational Action Teori vs. sociologiske forklaringer.
Lave en spørgeskemaundersøgelse på gymnasiet om udfordringer forbundet med at spise mindre kød.
Forslag til litteratur til projekter og opgaver
Rapport: ”Sociale drivkræfter og barrierer for klimavenlig kost”
Klimarådets rapport ”Klimavenlig mad og forbrugeradfærd”
Forudsætninger
Samfundsfag A, B eller C. Workshoppens niveau kan skrues op/ned alt efter elevernes niveau, hvis der gives besked god tid i forvejen. Man kan også angive, hvis man har ønsker til særlige fokuspunkter indenfor emnet.
Udbydes
Hele året, dog ikke januar-medio maj 2025