Fortidens fingeraftryk – artsbestemmelse med ny teknologi
I FORTIDENS FINGERAFTRYK – artsbestemmelse med ny teknologi artsbestemmer gymnasieelever originalt, organisk arkæologisk materiale med nye metoder indenfor proteinkemi. Gennem et tværfagligt heldagsbesøg på Statens Naturhistoriske Museum kommer helt tæt på forskningen og forskerne på Københavns Universitet. Elevernes resultater bruges af universitetets forskere, og gymnasiet er selv med til at give ny viden om livet i middelalderbyerne tilbage til de lokale museer, som har bidraget med det arkæologiske materiale.
Projektet er et samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og GLOBE Instituttet og er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Læs mere HER.
Indhold i undervisningen
I løbet af undervisningsdagen vil eleverne arbejde med to forskellige metoder til artsbestemmelse – morfologisk analyse og proteinanalyse af de arkæologiske lædermaterialer.
Den morfologiske analyse tager udgangspunkt i, at hver art har et unikt mønster i huden. Mønsteret er udgjort af hårsækkenes huller. Hårhulsmønsteret giver derved et fingeraftryk for hver art.
Proteinanalysen bygger en ny metode kaldet Zooaercheology by Mass Spectrometry (ZooMS). Her oprenses kollagen-peptider fra lædermaterialet, og via massespektrometri vil peptidsammensætningen give et fingeraftryk for artens kollagenvariant. Når dette fingeraftryk sammeholdes mod en database kan vi vha. dataanalyse identificere arten.
Relevante fag: Biologi, Bioteknologi, Kemi, Historie, Samfundsfag
Brugerbetaling: 100 kr./elev.
Ved tilmelding angives skolens EAN eller CVR-nr. Efter besøget vil der blive sendt en elektronisk faktura. Skulle deltagerantallet på dagen have ændret sig i forhold til dét angivet på tilmeldingen bedes læreren sende en mail til nextgenlab@snm.ku.dk herom.
Praktisk info: Læs mere HER.
Statens Naturhistoriske Museum | Next Genereation Lab |
Øster Voldgade 5-7, 1350 København K
Mødested: I gården foran museets hovedindgang (området med den store meteorit)
kl. 9:00-15:00| max 32 elever | 100 kr. pr. elev