FOKUS - Københavns Universitets brobygningsportal

Fortidens fingeraftryk – artsbestemmelse med ny teknologi

Fortidens fingeraftryk – artsbestemmelse med ny teknologi

I  FORTIDENS FINGERAFTRYK – artsbestemmelse med ny teknologi artsbestemmer gymnasieelever originalt, organisk arkæologisk materiale med nye metoder indenfor proteinkemi. Gennem et tværfagligt heldagsbesøg på Statens Naturhistoriske Museum kommer helt tæt på forskningen og forskerne på Københavns Universitet. Eleverne arbejder praktisk i laboratoriet det meste af dagen. Resultater bruges af universitetets forskere, og gymnasiet er selv med til at give ny viden om livet i middelalderbyerne tilbage til de lokale museer, som har bidraget med det arkæologiske materiale.

Forløbet henvender sig primært til fagene biologi, bioteknologi, kemi, historie, dansk, fysik og samfundsfag men andre fag med interesse for emnet må også gerne deltage. Undervisningen bliver tilpasset elevernes faglige viden og kompetencer og alle niveauer er derfor velkomne.

Projektet er et samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og GLOBE Instituttet og er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere HER.

 

Indhold i undervisningen

I løbet af undervisningsdagen vil eleverne arbejde med to forskellige metoder til artsbestemmelse – morfologisk analyse og proteinanalyse af de arkæologiske lædermaterialer.

Den morfologiske analyse tager udgangspunkt i, at hver art har et unikt mønster i huden. Mønsteret er udgjort af hårsækkenes huller. Hårhulsmønsteret giver derved et fingeraftryk for hver art.

Proteinanalysen bygger en ny metode kaldet Zooaercheology by Mass Spectrometry (ZooMS). Her oprenses kollagen-peptider fra lædermaterialet, og via massespektrometri vil peptidsammensætningen give et fingeraftryk for artens kollagenvariant. Når dette fingeraftryk sammeholdes mod en database kan vi vha. dataanalyse identificere arten.

Relevante fag: Biologi, Bioteknologi, Kemi, Historie, Samfundsfag

Brugerbetaling: 100 kr./elev. Ved for sent afbud eller udeblivelse vil der opkrævet det fulde beløb for antal elever der er angivet ved tilmelding.

Antal ledig pladser er ledige elevpladser for den pågældende dato. Flere klasser kan tilmeldes samme dag, max 32 elever i alt.

Ved tilmelding angives skolens EAN eller CVR-nr. Efter besøget vil der blive sendt en elektronisk faktura. Skulle deltagerantallet på dagen have ændret sig i forhold til dét angivet på tilmeldingen bedes læreren sende en mail til nextgenlab@snm.ku.dk senest 7 dage efter besøget.

Bookingbekræftelse: Efter succesfuldt, gennemført tilmelding vil du modtage en automatisk genereret mail fra bookingssystemet Fokus, med angivelse af hvilke oplysninger du har angivet ved tilmeldingen.

Praktisk info: Læs mere HER.

Statens Naturhistoriske Museum | Next Genereation Lab |

Øster Voldgade 5-7, 1350 København K

Mødested: I gården foran museets hovedindgang (området med den store meteorit)

kl. 9:00-15:00| max 32 elever | 100 kr. pr. elev

Praktisk info

6 time(r)
Pris: 100.00,-
Gymnasie
Biologi, Bioteknologi, Historie, Kemi, Samfundsfag
logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.
fokussupport@adm.ku.dk

WEB

Om websitet

Cookies og privatlivspolitik

Tilgængelighed

Kontakt

Hvis du har kommentarer eller spørgsmål til de enkelte tilbud, så skriv direkte til arrangøren.

Du finder kontaktinformationen under det enkelte tilbud.

logo footer

Tilmelding til Fortidens fingeraftryk – artsbestemmelse med ny teknologi

Indlæser ...

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.

Fokus.ku.dk kræver en moderne browser for at blive vist korrekt og ikke Internet Explorer, som du tilgår siden med. Vi anbefaler, at du fx installerer og bruger Chrome i stedet.