Tysk Torsdag. Nye perspektiver på tysk kultur og samfund

Tyskfaget på Københavns Universitet inviterer til Tysk Torsdag hver torsdag i forårssemesteret.  Tysk Torsdag er foredrag om aktuelle emner og nyt fra forskningen. Vi starter 11. februar og slutter 5. maj. Alle er velkomne.

Har du spørgsmål kan du kontakte: uddannelsesleder Anna Sandberg: annas@hum.ku.dk

• Hvornår: hver torsdag i forårssemesteret kl. 15-17
  • Hvor: Søndre Campus, lokale 24.4.01

Tysk Torsdag 10. februar

Dresden. Præsentation og visning af filmen Where to with history af instruktør Hans Christian Post.
Arrangeres i samarbejde med Dansk-tysk Selskab.
Siden 1990 har Dresden med held genopbygget det skønne, barokke centrum, som byen mistede under de voldsomme bombardementer i februar 1945. Men i de senere år er det genopbyggede glansbillede begyndt at krakelere. Hver mandag aften indtager den højreradikale bevægelse Pegida de genopbyggede kulisser for højlydt at protestere mod regering, flygtninge og indvandrere; og i meningsmålingerne står det højreekstreme parti AfD stadig stærkere i Dresden og omegn. Filmen undersøger denne udvikling og viser, hvordan alt i Dresden, selv arkitekturen, synes at være fanget i en ødelæggelseshistorie, som ikke vil gå væk.

Tysk Torsdag 17. marts

Forfatter og dokumentarist Anna Elisabeth Jessen om brugen af tysk-dansk historie i forskellige medier: roman, radiodrama og podcast.
Moderator: journalist Steen Bille. Arrangeres i samarbejde med Dansk-Tysk Selskab.
Hvordan gør man tysk politisk kultur og teaterkultur levende? Forfatter og dokumentarist Anna Elisabeth Jessen fortæller om sin brug af dansk-tysk historisk stof i sin roman Om hundrede år og om de to tyske radiomontager og podcasts, Asta und Frede og Tod eines Stasi-Agenten, som hun har tilrettelagt for tysk radio. Det kommer til at handle om tysk-dansk konflikt i grænselandet, den gamle filmdiva Asta Nielsen i hemmelige optagelser og en død Stasiagent. Steen Bille modererer samtalen.

Tysk Torsdag 24. marts

Mirjam Schmuck (KU): Habeck und Frau Baerbock. Sprachliches doing gender bei der Personenreferenz im Deutschen.
Zur Referenz auf Personen stehen im Deutschen unterschiedliche Kombinationen aus meist Amtstitel, Ruf- und Familienname ([Außenministerin] [Annalena] Baerbock) zur Verfügung. In informellen, nähesprachlichen Texten kommen zudem Anredenomen (Frau Baerbock) und Definitartikel (die Baerbock) hinzu. Auffälligerweise ist für die Wahl der Referenzform neben den bekannten Faktoren (Formalität der Situation, Alter und sozialer Status des Referenten) auch das Geschlecht entscheidend. Nicht nur wird auf Frauen häufiger mit Ruf- und Familienname statt mit blankem Familiennamen referiert, auch Anredenomen und Definitartikel stehen bevorzugt zur Referenz auf Frauen. Dieser offensichtlichen Relevantsetzung von Geschlecht (doing gender) durch Vermeidung des eher männlich besetzten blanken Familiennamens für Frauen in nähesprachlichen Texten wird im Vortrag datenbasiert (Webkorpus DECOW) nachgegangen.

Tysk Torsdag 31. marts kl. 15-17

Literatur zwischen Norm und Abweichung. Poetikvorlesung mit dem Autor Franzobel/
Litteraturen mellem norm og afvigelse – poetikforelæsning v. den østrigske forfatter Franzobel.
Arrangeres i samarbejde med Den østrigske Ambassade.
I denne forelæsning får vi besøg af den prisbelønnede østrigske forfatter Franzobel
(f. 1967), som dels vil tale om sin poetik, dels indgå i en samtale med udgangspunkt i sine romaner og teaterstykker. Blandt hans seneste værker kann nævnes Die Eroberung Amerikas (2021), Sarajevo 14 oder Der Urknall Europas (2017) og Das Floß der Medusa (2017) – sidstnævnte roman udkom i 2020 i dansk oversættelse (‚Medusas flåde‘). Hans værker, som er oversat til 23 sprog, er bl.a. kendetegnet ved sprogspil og en særlig anarkistisk form for humor.  Et centralt emne i poetik-forelæsningen vil være forholdet mellem normer og normbrud, både i æstetisk henseende og i forhold til den litterære offentligheds konventioner og uskrevne regler.

Tysk Torsdag 7. april

Tyskkandidater præsenterer deres specialer:
Birgitte Simone Schmidt: Christa Wolfs Medea. Stimmen (1996). Untersuchung und Erprobung einer feministischen Übersetzungspraxis
Manfred Christiansen: 100 år efter delingen af Slesvig. Kvalitative forskningsinterviews, diskursanalyse og visuelle metoder.

Tysk Torsdag 21. april

Tobias de Fønss Wung-Sung (KU): Fremmedelementer, rollemodeller og ”fortyskede” danskere? Historiske nedslag i forskellige opfattelser af det tyske mindretal i Danmark.
Denne forelæsning belyser, forskellige danske forståelser af det tyske mindretal i Sønderjylland gennem det 20. århundrede. Selvom tysk kultur of sprog altid har været tilstedeværende i området, var det først med grænsedragningen i 1920, at man officielt kunne tale om et tysk mindretal inden for landets grænser. Og selvom grænsen både var demokratisk draget og senere er blevet beskrevet som forbilledlig, har opfattelserne af tyskheden i Sønderjylland gennem tiden langt fra altid været ukompliceret eller udviklet sig lineært. Tobias de Fønss Wung-Sung er postdoc på Københavns Universitet, og har skrevet ph.d. inden for mindretallenes historie i det dansk-tyske grænseland efter Anden Verdenskrig

Tysk Torsdag 5. maj

Karrieremuligheder med tysk: kulturbranche, undervisningsverden og erhvervsliv.
Hvad kan man med et tyskstudium og hvilke veje åbner sig, når man kan tysk? Kandidater fortæller om deres professioner og vej til nuværende job i forlagsverdenen, Det tyske Handelskammer og gymnasieskolen. Arrangeres i samarbejde med Tysk Alumneforening.
Organiseres af tysktudiet ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet, kontakt: Anna Sandberg, annas@hum.ku.dk

Det Humanistiske Fakultet

Tilmelding til Tysk Torsdag. Nye perspektiver på tysk kultur og samfund

Det er kun 3 spørgsmål, og det hjælper os med at gøre fokus.ku.dk bedre.