fokus.ku.dk

Tilbud til gymnasiet og grundskolen

Modellering af fremtidens klima

Modellering af fremtidens klima

Fremtidens klima kan modelleres på global skala ved at regne på balancen mellem solens indstråling her på jorden og varmestrålingen fra jorden ud i verdensrummet. En klimamodel, der regner udelukkende på sådanne energi-strømmene kaldes en energibalancemodel.
Når vi ændrer på atmosfærens sammensætning ved at udlede drivhusgasser, så påvirkes varmestrålingen fra jorden således at temperaturen stiger.
Men der er også andre vigtige mekanismer på spil: Fx kan en varmere jordklode betyder mindre sne og is, som øger absorptionen af solens indstråling, også kaldet albedoeffekten. Samtidig vil en varmere atmosfære kunne indeholde mere vanddamp, og da vanddamp er en drivhusgas, giver dette en yderligere opvarmning. Disse såkaldte feedbackmekanismer er essentielle at forstå og modellere, hvis vi vil forudse hvordan jordens klima er i fremtiden. Selvom klimasystemet er komplekst, så kan man faktisk modellere effekterne nævnt ovenfor relativt godt i en energibalance-model, og det er muligt at bruge de fremtidsscenarier for klimaet, som er anvendt i den seneste rapport fra FN’s klimapanel.

I denne modellerings-øvelse, så får du en dag på NBI, hvor vi vil introducere fysikken bag en simpel energibalancemodel (skrevet i Python vha. af Jupyter Notebook) og også hjælpe jer med at forstå selve modelkoden, så I kan lave både fremtidskørsler og ændre i modellen. I modellen er det fx muligt at justere overfladens refleksivitet sammenhæng med temperaturen og størrelsen af vanddampens drivhuseffekt. Du vil også blive introduceret til, hvilke data der kan bruges til at bestemme disse vigtige sammenhænge for vores jordklode.

Forberedelse
Vi sender forberedelsesmateriale på mail til eleven

Efterbehandling hjemme på gymnasiet
Modelkørsler med forskellige drivhusgas-scenarier kan udføres

Litteraturforslag
Vejledning til installation af Jupyter Notebook (Python) sendes pr. mail
For mere information om fremtidens klima, så kan FN’s klimapanels seneste resume findes her: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_SPM_Stand_Alone.pdf

Tid
Torsdag 13. november 2025 kl. 9:00-16:00
Torsdag 26. februar 2026 kl. 9:00-16:00

Sted
Niels Bohr Bygningen, Jagtvej 128, 2.sal (PICE)
Eleverne skal selv sørge for transport, forplejning og evt. overnatning.

Medbring
Bærbar computer med Jupyter Notebook installeret

Tilmelding
Der er 10 pladser på øvelsen, som fordeles først til mølle.

Elever tilmeldes af deres lærere. Læreren skal have elevens e-mail og mobilnummer, som skal oplyses ved tilmelding.

Tilmeldingen til øvelsen i november åbner tirsdag den 16. september kl. 11. Tilmelding til februarøvelsen åbner senere og annonceres i vores nyhedsmail.

Tilmelding sker fra et link på denne side. Står du på siden, inden tilmeldingen åbner kl. 11, skal du genindlæse siden, for at tilmeldingslinket kommer frem.

logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

KU Gymnnasiebesøg
logo footer

Tilmelding til Modellering af fremtidens klima

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk