fokus.ku.dk

Tilbud til gymnasiet og grundskolen

Besøg Engelsk: Literature and ‘The Stranger’

Besøg Engelsk: Literature and ‘The Stranger’

I et interview med DR den 20. marts 2025 i forbindelse med en ny litteraturkanon for gymnasiet, siger barne- og undervisnings-minister Mattias Tesfaye at med øgende polarisering, er en litteraturkanon vigtig for at skabe sammenhæng: ’Litteratur er en af måderne at vise unge, at de vokser op i et land med en historie og kultur, som vi er fælles om. […] Vi har brug for åndelig oprustning.’

Tesfaye er ambitiøs på vegne af litteraturen! Litteraturen skaber på mange måder både fødder og rødder. Den er national og international, og den hjælper os med at kigge ind i nationen og ud fra nationen, og på den måde udvide vores menneskelige og emotionelle horisont, og, måske, problematisere polarisering. Inspireret af Tesfayes kommentarer, spørger jeg i dette oplæg: Hvordan kan litteraturen modvirke polarisering? Hvordan har den prøvet at gøre det før – og hvordan gør den det nu? Oplægget står på to fødder, eller måske mere præcist, to rødder: det dansk-nordiske og det engelsksproglige. Gennem nærlæsning og komparativ analyse af generisk forskellige korte tekster fra 1600-tallet til 2025 på engelsk, dansk, norsk og svensk vil vi i klasse-diskussion sammen undersøge litteraturen som fællesskabende fænomen, og måske, hvis vi er heldige, føles os en smule åndeligt oprustet!

Vi vil læse tekster der på forskelligt vis tematiserer mødet med ’Den fremmede’ af William Shakespeare, Jason Fotso, Henrik Pontoppidan, Halldis Moren Vesaas og Simon Superti.

Foredraget/workshoppen kobler fagene engelsk og dansk sammen og holdes delvist på engelst, delvist på dansk.

Forudsætninger
Engelsk A
Bedst for 3.G

Varighed
90 minutter + 15 minutters pause + 45 minutters oplæg om uddannelserne på Københavns Universitets institut for Engelsk, Germansk og Romansk.

Maximum 30 elever

Forslag til forberedelse
Før oplægget modtager klassen et lille kompendium af tekster af nævnte forfattere og læreren kan selv bestemme hvilke det giver bedst mening at forberede ’hjemmefra’. Alle tekster vil blive behandlet i foredraget/ workshoppen. Kompendiet vil også indeholde nogle spørgsmål og problematikker der kan behandles på forhånd.
Medbring gerne kompendiet, da vi vil arbejde med det i oplægget.

Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
Skrive en opsummerende rapport af den generelle diskussion eller en komparativ analyse af to tekster fra kompendiet.

Litteraturforslag til projekter og opgaver
Forslag til videre arbejde, projekter og opgaver findes i kompendiet.

Tilmeldingen til gymnasiebesøg på Københavns Universitet er lukket for sommeren. Vi åbner igen i sidste halvdel af august, når undervisningen på universitetet er færdigplanlagt og vores undervisere dermed kender vores kalendere og vi også kan booke lokaler. I mellemtiden opdaterer vi vores tilbud. Vi kan ikke garantere, at alle de tilbud, du kan se her i Fokus også udbydes næste år. Vi sender besked ud med vores nyhedsmail, når tilmeldingen åbner igen og udbuddet vil da være helt opdateret. Abonnerer du ikke allerede på vores nyhedsbrev kan du gøre det ved at sende en mail til gymnasiebesoeg@ku.dk, skriv ”Abonner” i emnelinjen.

logo footer

KØBENHAVNS UNIVERSITET
Fokus.ku.dk er en del af Københavns Universitet.

WEB
Om websitet
Cookies og privatlivspolitik
Tilgængelighed

Kontakt

Henvendelser vedrørende de enkelte aktiviteter skal rettes til arrangøren af den pågældende aktivitet.

KU Gymnnasiebesøg
logo footer

Tilmelding til Besøg Engelsk: Literature and ‘The Stranger’

Hvem skal du i kontakt med?

Drejer din henvendelse sig om din booking, besøg, aflysninger eller ændringer og tilbud, så kig i bunden af det konkrete tilbuds side for kontaktoplysninger.

Drejer din henvendelse sig om systemet fokus.ku.dk eller tekniske problemer, så skriv til os på fokussupport@adm.ku.dk