Sensorikkens verden – Mennesket som måleinstrument
Sensorik er en videnskabelig målemetode, hvor man bruger sanserne til at bedømme/evaluere produkter. Det kan være fødevarer, men man kan også evaluere cremer, elektronikprodukter og meget andet. For fødevarer vil man vurdere kvaliteten, der fx indbefatter udseende, duft, smag, og mundfornemmelse. Der findes både objektive og subjektive målemetoder.
På dette besøg vil I lære om hvad sensorik er, og hvornår man kan bruge det. I vil også lære om sensoriske begreber og metoder. Vi dykker mere grundigt ned i begreber som fx grundsmage, flavour, adaptation og anosmi. Vi skal udfordre vores sanser samt afprøve forskellige sensoriske metoder på kendte fødevarer. Der vil især være fokus på metoder, I kan tage med jer og anvende hjemme på skolen.
I vil også lære om hvad der skal til for at blive professionel smagsdommer, hvad der påvirker os som mennesker og hvad man skal tænke over, når man skal sætte et sensorisk forsøg op: forsøgsplanlægning samt god sensorisk praksis.
Besøget er en blanding af foredrag, summeøvelser og små smage-øvelser i et auditorium. Hvis der er mulighed for det, så kommer I også til at besøge vores sensoriske laboratorium.
Det er en fordel, hvis I selv kender til sanserne og deres funktion, inden I kommer på besøg hos os.
Varighed
3½ time + 30 minutters oplæg om SCIENCEs uddannelser
Maksimum 30 elever
Forslag til forberedelse
Inden I kommer på besøg, kan I med fordel læse om sansernes fysiologi her: https://www.biotechacademy.dk/undervisning/grundskole/grundskole-hjernen-og-sanserne/sanserne/
Eller kort om sensorisk kvalitet her:
https://lex.dk/sensorisk_kvalitet
Forslag til efterbehandling hjemme på gymnasiet
I får alle de sensoriske data med hjem i Excel. Dem kan I anvende til at skrive en rapport over hvert af de to datasæt.
Forudsætninger
Det er en fordel hvis klassen har haft undervisning i sansefysiologi, og eventuelt selv har stiftet en smule bekendtskab med sensorik.
Udbydes
Hele året