Jensen på retur – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Statistik > Jensen på retur

Jensen på retur

Det er stadig det mest almindelige efternavn i Danmark, men på bare 10 år er der 30.000 færre, der hedder Jensen. Det konkluderede navneforsker Michael Lerche Nielsen på baggrund af talmateriale fra cpr-registret. 

Som noget særligt har Afdeling for Navneforskning fået mulighed for at nærstudere samtlige navne på danskerne, og talmaterialet giver forskerne masser af arbejde i de kommende år. Men i første omgang er der altså noget der tyder på, at de gammeldags 'sen'-efternavne, som mange af os bærer, ikke hører til blandt de mest populære. 

- Selvom man kan være bekymret for Jensens fremtid, tror jeg ikke på, at navnet vil uddø. I stedet kan man overveje, om ikke navnet på et tidspunkt går hen og bliver "in" - fordi det så er blevet mere sjældent, og fordi vi alligevel er meget bevidste om vores kulturarv, siger navneforsker Michael Lerche Nielsen. 

De danske navnes udvikling kommer ikke bag på forskerne: 
- Nogle af vores forventninger viser sig at holde stik. For eksempel at kvinder i højere grad tager mandens navn end omvendt, og at de "fine" navne er i høj kurs, når ægtefolk vælger fælles navn. Samtidig får mange børn i disse år bindestregsnavne, som må forudsiges at blive en plage senere:

- Hvad gør Jensen-Wulff, når hun skal navngive sit barn med Søndergård-Møller? spørger navneforskeren.