Når jura er andet end paragraffer – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Samfundsfag > Når jura er andet end ...

Når jura er andet end paragraffer

Hun er en af Danmarks førende eksperter i islamisk lov og bruges flittigt af det offentlige. Forskningsadjunkt ved Carsten Niebuhr Afdelingen Rubya Mehdi er født og opvokset i Pakistan, men har i 20 år forsket i Danmark.

Lige rettigheder

Rubya Mehdi er tilhænger af "retlig mangfoldighed" - en forholdsvis ny term i dansk retsvidenskab.

- Globaliseringen medfører et stigende behov for at forstå de mange retssystemer, som ligger til grund for forskellige kulturer, der pludselig bor side om side. Loven må tage højde for de forskellige traditioner, mennesker har for at indgå bindende aftaler, forklarer hun.

I et forskningsprojekt har hun fulgt muslimske ægtepars skilsmisser i Danmark. Ved vielsen efter islamisk lov har parret indgået en ægteskabskontrakt. Men bliver parret skilt i Danmark efter dansk lov, gælder kontrakten ikke længere, og kvinden mister sine rettigheder i forhold til økonomi og børn. På baggrund af sine forskningsresultater peger Rubya Mehdi på en udvidelse af dansk lov, der sikrer de muslimske kvinder lige rettigheder.

Efterspurgt viden

Da Rubya Mehdi flygtede til Danmark i 1984, var det på grund af islamisk fundamentalisme - modstanden mod hendes forskning i islams indflydelse på pakistansk lov blev for voldsom. I dag er hun glad for at have fået muligheden for at forske i Danmark.

Og der er bud efter Rubya Mehdis viden i sager, som hendes danske kolleger står fremmede over for. Som en af de eneste eksperter i islamisk lov har Rubya Mehdi undervist og rådgivet sagsbehandlere i kommuner og i retssager, hvor de muslimske parter handler efter både dansk og islamisk lov og sædvaneret.

I 2006 modtog hun den juridiske pris Kafkatten for sit arbejde.