Europa begynder i Irak – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Religion > Europa begynder i Irak

Europa begynder i Irak

Ingolf Thuesen er en stilfærdig, 52-årig lektor i arkæologi; en mand, der interesserer sig for sumerisk keramik og tidlig urbanisering i Vestasien. Men hvis man søger efter ham på Google, får man 645 hits. Hans arbejdsplads, Carsten Niebuhr Afdelingen, giver over 1.000. Hvorfor så mange?

Blandt andet fordi Ingolf Thuesen er den danske arkæolog, der har størst erfaring med udgravninger i et af verdens brændpunkter, Irak. På invitation fra UNESCO har han for eksempel deltaget i planlægningen af, hvordan den irakiske kulturarv bedst beskyttes og bevares for eftertiden, og har inspiceret skaderne på det irakiske nationalmuseum efter Irak-krigen. 
- De var heldigvis langt mindre omfattende end først rapporteret, siger Ingolf Thuesen.

Nimruds guld

Efter UNESCO-rejsen har Ingolf Thuesen været på tre besøg hos de irakiske myndigheder for at planlægge en enestående vandreudstilling, "The Gold of Nimrud". De 40 kilo guld - over 600 genstande i en fabelagtig kunstnerisk udførelse - tilhørte dronning Yaba, der levede i den assyriske hovedstad Nimrud for 1.500 år siden. - Vi håber, at udstillingen kan få verdens øjne op for Iraks meget store kulturhistoriske bidrag til verdenshistorien, siger Ingolf Thuesen.

- Den europæiske kultur starter ikke i det gamle Grækenland, men snarere i Irak og Mellemøsten. Hele grundlaget for den politiske og sociale organisation, vi lever under i dag, er oprindelig udviklet i Irak for 5.000-7.000 år siden.

Overfald på underviser 

Flest Google-hits har Ingolf Thuesen dog fået for sine reaktioner på det overfald, som en af hans ansatte blev udsat for efter at have reciteret koranvers i sin undervisning. 
- Retten til at tale, tænke og forske frit er universitetets grundsten, siger Ingolf Thuesen.