Professor afslører fortidens klima – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Geografi > Professor afslører for...

Professor afslører fortidens klima

Ti år har det taget at udbore en over tre kilometer lang iskerne i Nordgrønland. Nu er den sidste del af iskernen bragt op fra dybet, og lejren pakket sammen og bragt til København.

Bag udboringen står professor i glaciologi Dorthe Dahl-Jensen og hendes kolleger fra Niels Bohr Instituttet. 
Dorthe Dahl-Jensen har været leder af NGRIP-projektet siden forskerne begyndte udboringen af iskernen:

- Det er ligesom at være detektiv. Når man får den blanke iskerne op, kan man ingenting se. Men så tager vi prøver og analyserer dem, og så kan vi langsomt aflure isens hemmeligheder og se, hvordan klimaet har været tilbage i tiden. Og det er netop det, der fascinerer Dorthe Dahl-Jensen.

Gammel sag

Hvis Dorthe Dahl-Jensen er en detektiv, er det en meget gammel sag, hun efterforsker. For isen i bunden af iskernen er mere end 115.000 år gammel. Men på trods af bevismaterialets alder blev sagen opklaret af Dorthe Dahl-Jensen og hendes kolleger:

De har analyseret iskernen i bidder af fem centimeter og kan nu tegne en kurve over temperaturen i atmosfæren i løbet af de 125.000 år. Kurven viser, at overgangen fra mellemistiden til istiden foregik over meget lang tid. Faktisk 5000 år.

- Så vi kan konkludere, at mellemistider slutter stille og roligt. Og med den erfaring kan vi udelukke, at den næste istid er lige på trapperne, fortæller Dorthe Dahl-Jensen.

Dansk sommer

Det er længe siden, isforskeren har oplevet en dansk sommer, for i de sidste ti år har hun været på Grønland i juni, juli og august sammen med sin mand, deres fire børn og de studerende.

Dorthe Dahl-Jensen er stolt af de studerende: Jeg er især glad for, at der er så mange kvinder, der studerer glaciologi. Halvdelen af de studerende er kvinder, og det er ualmindeligt inden for naturvidenskab. De unge kvinder kan se, at det er muligt at være kvinde her. Og så kommer der flere til.