Håndholdt hjælp til ordblinde – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Datalogi > Håndholdt hjælp til or...

Håndholdt hjælp til ordblinde

Forskere fra Københavns Universitet har lanceret nye værktøjer til læsesvage og ordblinde, udviklet i samarbejde med en række virksomheder. Samarbejdet er døbt MELFO - Mobil E-Læring For Ordblinde.

Lille computer

Læsesvage og ordblinde får det sværere og sværere i takt med, at informationsmængden i samfundet stiger. Men med hjælp fra den håndholdte computer - også kaldet en PDA - kan de få her-og-nu-læsehjælp med lyd på.

- Det er helt nyt, at man kan bruge noget så småt som en PDA til talesyntese. Den læsesvage eller ordblinde kan fx bruge PDA'en til at forstå manualer, ordresedler eller toldpapirer, forklarer leder af Center for Læseforskning på Københavns Universitet, professor Carsten Elbro.

Hjælpen får man ved at tage et billede af en tekst med PDA'en, der så læser teksten op.

Folketinget på besøg

Perspektiverne med MELFO-samarbejdet er store, mener Carsten Elbro. På hjælpefronten vil læsesvage og ordblinde kunne scanne og få læst tekster op overalt, hvor de befinder sig. Og på undervisningsfronten kan projektet føre til, at man får udviklet undervisningsmoduler, der er fagspecifikke.

- Hvis man f.eks. har brug for at kunne læse noget om semi-permeable membraner og fugtspærrer, så er man ikke nødvendigvis særlig interesseret i almen læseundervisning i et klasselokale om "Søren og Mette", forklarer Carsten Elbro.

Center for Læseforskning har en lang tradition for erhvervssamarbejder, men MELFO-samarbejdet har tiltrukket sig mere opmærksomhed end de fleste andre projekter.

- Det er ikke hver dag, at Folketingets forskningsudvalg tropper op for at høre om læseforskning, fortæller Carsten Elbro med et smil på læben.