40 millioner til opdagelsesrejse i hjernen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Biologi > 40 millioner til opdag...

40 millioner til opdagelsesrejse i hjernen

Hjernens landskaber kan fortælle historien om, hvorfor vi er, som vi er. Men også hvorfor nogle udvikler hjernesygdomme som depressioner og hukommelsesbesvær.

Kommunikationsveje 

Med 40 millioner kroner fra Lundbeckfonden har professor i neurologi Gitte Moos Knudsen sammen med et team af forskere fra Center for Integreret Molekylær Billeddannelse af Hjernen (CIMBI), Københavns Universitet, fået en unik mulighed for at afdække nogle af hjernens mysterier.

Hjernen har mere end 100 milliarder nerveceller. En af cellernes vigtigste kommunikationsveje er transmittersystemer, der sender kemiske substanser fra den ene nervecelle til den anden. I den modtagende celle sidder en slags lås - en receptor. Kun den rigtige kemiske signalsubstans kan låse den op.

Sindbilleder 

Men hvordan hænger antallet og aktiviteten af receptorer i hjernen sammen med vores adfærd, personlighed og gener?

Ved at bruge små mængder radioaktive sporstoffer under hjernescanninger kan man se receptorerne. Og forskernes hidtidige undersøgelser har vist, at to personer af samme køn og alder kan udvise store forskelle i antallet af receptorer.

- Vores data viser, at det er særdeles genetisk betinget. Men scanningerne viser også, at hjernens struktur og funktion hænger sammen med, hvordan man bruger sin hjerne. For eksempel om man indlærer ny viden, siger Gitte Moos Knudsen.

Kontroversiel forskning 

Hjerneforskning er ikke ukontroversiel, men opfattelsen af, at hjerneforskning er skræmmende, deler Gitte Moos Knudsen ikke:

- Vi afdækker bare tingene, som de er. Det, der er skræmmende, er, hvad forskningen bliver brugt til bagefter, og det skal vi være opmærksomme på.