Stjernernes formidler – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Gymnasiefag > Astronomi > Stjernernes formidler

Stjernernes formidler

Astronom Anja C. Andersen fra Dark Cosmology Center, Københavns Universitet, har nu fået papir på, at hun er Europas bedste forskningsformidler.

Prismodtager

I 2005 modtog hun den nye europæiske Descartes-pris i forskningsformidling, som er en søsterpris til Descartes' forskningspris - også kaldet EU's svar på Nobelprisen. Året før fik hun overrakt den danske forskningskommunikationspris af Videnskabsministeriet, som så indstillede hende til Descartes-prisen på 50.000 euro.

- Lige i øjeblikket synes jeg, at formidling fylder skræmmende meget. Der skal jo også være tid til at forske - ellers er der jo ikke noget at fortælle om, siger stjerneforskeren.

Ny viden til dronningen

Men Anja C. Andersen finder det også inspirerende at formidle, fordi tilhørerne er interesserede og stiller spørgsmål.

For eksempel fortalte dronningen hende, efter hendes årsfestforelæsning på universitetet, at hun ikke havde været klar over, at der kun blev dannet brint og helium ved Big Bang, og at alle andre grundstoffer er blevet dannet i stjernerne.

Søgen efter svar

Anja C. Andersen mener dog selv, at hun gør sine faglige foredrag for svære:

- Til videnskabelige konferencer fortæller jeg om det, jeg arbejder med lige nu, og det bliver nemt for detaljeret og svært, selv for andre astronomer.

Generelt er det dog en fordel at være astronom, mener Anja C. Andersen. Hun har nemlig aldrig mødt nogen, som ikke gad høre om universet. Når hun kommer rundt, spørger både tredjeklassebørnene og lytterne på Folkeuniversitetet: Hvad var der før Big Bang? Hvad er der inde i sorte huller?

Og søgen efter svar på den slags store spørgsmål er ifølge Anja C. Andersen det, der har drevet os ned fra træerne.