Mistelten i potte – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Grundskolefag > Natur/teknik > Mistelten i potte

Mistelten i potte

En forskergruppe fra Botanisk Have har udviklet en metode til få mistelten til at vokse på potteplanter. Metoden gør det muligt at masseproducere potteplanter med mistelten. Københavns Universitet har taget patent på opfindelsen.

- Patentet omfatter i princippet alle parasitiske planter, der kan formeres ligesom mistelten. Den gammelkendte naturmetode, som man benytter, når man for eksempel sår misteltenfrø på sit æbletræ hjemme i haven, har naturligvis ikke meget med patentet at gøre. Så det står stadig enhver frit for at bruge den metode, fortæller Bo Ivar Jørgensen.

Metoden er indtil videre bedst tilpasset den sydafrikanske mistelten Viscum crasula, og det har ført til, at en egentlig produktion er sat i værk i Sydafrika.

Bæredygtig produktion

Københavns Universitet bidrager til projektet med den nye produktionsteknologi og uddanner de ansatte på eksportgartneriet i Sydafrika.Gartneriet skal producere og eksportere de lokale planter, er et såkaldt 'black empowerment'-projekt, hvor de ansatte gartneriarbejdere i fællesskab ejer 51 procent af virksomheden.

- Der er tale om bæredygtig produktion og handel kombineret med ny teknologi - et kommercielt drevet ulandsprojekt baseret på praktisk forskning, og det er udsædvanligt, siger Bo Ivar Jørgensen.

Målet er at eksportere eksklusive planter som halvfabrikata til de asiatiske og europæiske markeder. Botanisk Haves butik forhandler de sydafrikanske potteplanter, som udspringer af projektet.