Danmarks første dinosaurfodspor – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Grundskolefag > Natur/teknik > Danmarks første dinosa...

Danmarks første dinosaurfodspor

En forårsdag med godt lys gjorde geolog Jesper Milán et storslået fund på stranden ved Hasle på Bornholm. Han fandt sporene efter to dinosaurer, der 170 millioner år tidligere satte deres fodspor på en mudret flodslette. Eller rettere: han fandt aftryk af aftrykkene, for sand skyllede i sin tid hen over mudderet, lagde sig i aftrykkene og blev siden forstenet til sandsten, presset sammen af andre lag af ler og sand ovenpå.

Sus af adrenalin

Det var i maj, Jesper Milán fandt sporene. Han underviste på et feltkursus, og under en pause gik han en tur på stranden.

- Lyset var helt rigtigt den dag, så jeg fik ret hurtigt øje på et aftryk, der havde fem karakteristiske tæer. Der fik jeg et sus af adrenalin. Så gik jeg en lang tur på stranden, før jeg vendte tilbage og kiggede én gang til; jeg var bange for, at det var ønsketænkning, fortæller han.

Derefter ringede Jesper Milán rundt til kolleger og så blev de tonstunge sandstensblokke ellers fragtet til Geologisk Museums forgård i København, hvor Jesper Milán og hans vejleder gik i gang med at nærstudere fundet.

National stolthed

Det ene fodspor på 70 centimeter vidste de med det samme stammede fra en sauropod, også kaldet en langhals, på cirka 20 meter. Det andet fodspor stammede sandsynligvis fra en af de pansrede dinosaurer.

Fundet af Danmarks første aftryk af dinosaurfodspor blev fejret med både øl og champagne på Geologisk Institut. For godt nok har man tidligere fundet to tænder fra dinosaurer og enkelte forstenede knoglestykker på Bornholm, men Jesper Miláns fund placerede dyrene med næsten nøjagtig geografisk præcision: her havde de vandret omkring i al deres fysiske pragt i juratiden.

Selvom Jesper Milán også har gjort spændende fund i udlandet, er sporene i Danmark det største: 

- Dét fund taler til min nationale stolthed.