Forskningsbaseret fodbold – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Grundskolefag > Idræt > Forskningsbaseret fodbold

Forskningsbaseret fodbold

På en stol bag en dør i August Krogh Bygningen sidder en mand med slanger stikkende ud fra højre ben. Ud over en sygeplejerske står en spansk professor samt de danske forskere professor Jens Bangsbo og lektor Peter Krustrup rundt om manden på stolen. Hver gang han løfter og sænker underbenet, følger forskerne bevægelsen opmærksomt. Vi ved godt, at musklerne bliver trætte, men ingen forsker har hidtil kunnet forklare, hvorfor det sker.

Mekanismen bag træthed er ellers værd at kende, uanset om man vil rådgive internationale topklubber i fodbold eller hjælpe nogle af de mange utrænede, der egentlig gerne ville i form, men som opgiver, når trætheden melder sig.

Jens Bangsbos og Peter Krustrups forskning har allerede i en række tilfælde ændret den fysiske træning i fodbold. Over hele verden træner klubber således anderledes nu, som en direkte konsekvens af forskningen ved Københavns Universitet. En overgang var Jens Bangsbo tilknyttet det italienske storhold Juventus som ekstern konsulent og siden som assistenttræner.

En ny måde at træne på

Tilbage i midthalvfemserne undrede forskerne sig over måden, fodboldklubber og dommere trænede – med langdistanceløb vinteren igennem for at lægge grundformen. Bangsbos og Krustrups forsøg viste, at med intervaltræning styrker man ikke bare de langsomme, men også de hurtige muskelfibre, så man vinder spurterne og hurtigere kan spurte igen, som man skal i fodbold.

I dag har forskernes tanker dannet skole. I Italien er der 70 regionale træningscentre, og de følger de danske forskeres træningssystemer og testformer. Det samme sker i Kina, Qatar, Brasilien, Mexico, Canada og Australien. Førende skandinaviske klubber som norske Rosenborg sender deres træningsprogrammer til vurdering hos forskerne, og kvindelandsholdet har tilknyttet Peter Krustrup som konsulent.

Sådan spredes forskningen – og ikke kun til spillerne. Dommerne har også fået turen, først i Danmark, og, da ryet spredte sig, også i Europa, hvor det europæiske fodboldforbund, UEFA, nu har tilknyttet Peter Krustrup som rådgiver.

En global fodboldkur?

Også bredden kan nyde godt af idrætsforskernes erkendelser. Peter Krustrup og kollegerne fra forskningsgruppen Integreret fysiologi har i 2007 som de første forsket i, hvordan utrænede mænd forbedrer fysikken, afhængigt af om de spiller fodbold eller løber. Vægttabet er størst, musklerne vokser og konditallet stiger mest for fodboldspillerne, måske fordi fodbolden i sin natur har indlagte spurter. Undersøgelsen har vakt opsigt, og det internationale fodboldforbund, FIFA, finansierer nu yderligere forskning på feltet.

Der er allerede en halv milliard fodboldspillere på kloden, og en fedmeepidemi under udvikling. Hvis fodbold viser sig at være den bedste kur, kan både sportens og forskningens status nå nye højder.

Selv sportens mere passive iagttagere kan Institut for Idræt forsyne med relevant viden. Professor Hans Bonde har gennem en årrække fulgt idrættens og fodboldens kulturelle og politiske betydning – blandt andet med bogen Fodbold med fjenden om idrætssamkvemmet med Tyskland før og under besættelsen. Bogen blev kåret som Årets historiebog i 2006.