Et lysende gennembrud – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

foKUs > Grundskolefag > Fysik/kemi > Et lysende gennembrud

Et lysende gennembrud

Det er lykkedes professor i fysik Eugene Polzik og hans forskergruppe ved Niels Bohr Institutet som de første i verden at teleportere information fra lys til atomer.

Revolution i kommunikationen

Teleportation. Knap er ordet udtalt, før helten i science fiction-filmen ”beames” fra rumskib til fremmed planet. Og Eugene Polziks laboratorium bestyrker forventningerne om, at det er mystiske ikke-jordiske eksperimenter, der er i gang. Rummet er mørklagt, og på et bord står der metalbeholdere og en skov af spejle og detektorer, hvor infrarødt lys sendes fra position til position.

Men der er ikke tale om science fiction. I virkeligheden er formålet med forsøget at udvikle fremtidens kvantekommunikationsnetværk baseret på teleportation af informationer.

– Her kan der udveksles enorme mængder af information mellem computere, og data kan behandles lynhurtigt, fortæller Eugene Polzik.

Frontforskning

Eugene Polzik er uddannet fysiker fra Sankt Petersborg Universitet. I 1989 blev han ansat på California Institute of Technology (Caltech). Her blev han en del af den forskergruppe, der i 1998 gennemførte teleportation fra lys til lys.

Efter år på Caltech og Aarhus Universitet fik Eugene Polzik tilbudt et grundforskningscenter – QUANTOP – fra 2003 ved Niels Bohr Institutet. Den næste udfordring var teleportation af information fra lys til atomer. Eksperimenterne foregik over mange timer, ofte til ud på natten. En nat lykkedes det.

Da forskningsresultaterne kom ud i det ansete videnskabelige tidsskrift, Nature, kom der en flodbølge af medieinteresse. Selv tager han det roligt. – Jeg elsker bare at lave noget, som ingen andre har gjort, siger Eugene Polzik.